^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (Προϋπολογισμός Δήμου Αποκορώνου 2019)

Με πολύ αυξημένες πιστώσεις έργων και μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης ο προϋπολογισμός του 2019 στο δήμο Αποκορώνου

 

Σε ειδική συνεδρίαση την Παρασκευή 7/12/2018, το δημοτικό συμβούλιο Αποκορώνου ψήφισε τον προϋπολογισμό για το 2019. Το ύψος του προϋπολογισμού είναι 23,5 εκ. € πολύ αυξημένο σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό του 2018 που ήταν περίπου 16 εκ. €.

 

Στην εισήγησή του, ο Δήμαρχος κ. Κουκιανάκης, συνόψισε τα δεδομένα του νέου προϋπολογισμού και ανέφερε τα παρακάτω:

 

Ο προϋπολογισμός για το 2019 που ψηφίζουμε, είναι ο τελευταίος που θα εγκρίνει αυτό το συμβούλιο, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση προεκλογικός, καθώς ελάχιστες προβλεπόμενες δράσεις θα είναι δυνατόν να ξεκινήσουν πριν τις εκλογές και αυτές θα αφορούν κυρίως λειτουργικά θέματα, αλλά και πάγιες υποχρεώσεις του δήμου (π.χ. διαγωνισμός ναυαγοσωστικής κάλυψης, προμήθειες, συντηρήσεις, ανταποδοτικές υπηρεσίες, κ.α.). Επίσης, αυτό που θα συνεχιστεί είναι η δημοπράτηση, συμβασιοποίηση και εκτέλεση όλων αυτών των έργων και δράσεων για τις οποίες έχουν ήδη εξασφαλιστεί πιστώσεις ή θα εξασφαλιστούν στο επόμενο διάστημα. H αλλαγή της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών από τον Οκτώβριο στον Μάιο του 2019, μετέτρεψε στην πράξη ως ουσιαστικά τελευταίο προϋπολογισμό πριν τι εκλογές (ή προεκλογικό κατά άλλους), αυτόν του 2018 και όχι του 2019. Από μια άποψη, αυτό είναι θετικό για την ομαλή και χωρίς εντάσεις λειτουργία του δήμου.

 

Αυτό που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στον νέο προϋπολογισμό, είναιη αναπτυξιακή πορεία του δήμου με την τεράστια αύξηση των πιστώσεων που εξασφαλίστηκαν για έργα και επενδύσεις κατά το 2018 και που έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται και θα συνεχίσουν στο επόμενο έτος. Μιλάμε για εγγεγραμμένες επενδυτικές πιστώσεις πάνω από 10.000.000€, όταν από το 2011 έως σήμερα, το αντίστοιχο ποσό δεν πλησίασε σε αυτά τα επίπεδα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μόνο μέσα στο 2018 εξασφαλίστηκαν πάνω από 8.000.000€ νέων χρηματοδοτήσεων, (ποσό μη συγκρίσιμο και πολλαπλάσιο από κάθε άλλη φορά) εκ των οποίων τα περίπου 3.000.000€ αφορούσαν χρηματοδοτήσεις έκτακτων αναγκών (θεομηνίες), ενώ τα υπόλοιπα 5.000.000€ αποτελούσαν διεκδικήσεις βάσει ώριμων μελετών.

 

 

Έχουν αρχίσει σαφώς να αποδίδουν εντυπωσιακά οι μελέτες που ξεκίνησαν να εκπονούνται την 3ετία 2015-2017, αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Υπενθυμίζεται, πως έχουν ήδη υποβληθεί για χρηματοδότηση νέες ώριμες προτάσεις περίπου 3.000.000€ (Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & LEADER) και προγραμματίζεται να υποβληθούν άλλα περίπου 2.000.000€ στους επόμενους μήνες (ΕΣΠΑ, Φιλόδημος, κ.α.).

Επίσης, μέσα στο 2019 θα έχουν ωριμάσει και αναμένεται να υποβληθούν τα περισσότερα μελετώμενα έργα (με κυριότερο τον Βιολογικό της Αλμυρίδας) με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 10.000.000€. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, όταν έχεις μια ώριμη μελέτη, αργά ή γρήγορα θα βρεθεί και η χρηματοδότηση (όπως έγινε με το μεγάλο έργο της ύδρευσης των περιοχών Βάμου & Γεωργιούπολης).

 

Είναι δρομολογημένο λοιπόν, να συνεχίσουν να έρχονται πολλές νέες πιστώσεις σε ύψος τουλάχιστον 5.000.000€ ετησίως (χωρίς τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις) και για τα επόμενα 2-3 χρόνια. Άρα, η εικόνα του 2018 με τις νέες εντάξεις έργων, θα συνεχιστεί και το 2019 και το 2020 και ίσως να είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή.

Αυτή λοιπόν είναι η πραγματικότητα και η μεγάλη αναπτυξιακή διάσταση, που αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2019 και μας κάνει να νιώθουμε δικαιωμένοι για την προσπάθειά μας.

 

Και φυσικά, αυτή είναι η μισή αναπτυξιακή εικόνα, γιατί ανάλογες και ίσως μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις (πάνω από 25.000.000€, κυρίως για έργα οδοποιίας) για τον Αποκόρωνα, δρομολογήθηκαν και δρομολογούνται αυτή την δημοτική περίοδο με την συνεργασία του δήμου με την Περιφέρειας Κρήτης και την Αντιπεριφέρεια Χανίων, τον ΟΑΚ, το Υπουργείο Υποδομών κ.α. (τα οποία ήταν και είναι εγγεγραμμένα στους προϋπολογισμούς τους και στο ΠΔΕ).

 

Τα λοιπά βασικά χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού, τα ανέπτυξε η κυρία Μπενάκη και δεν διαφέρουν ουσιαστικά από αυτά των προηγούμενων ετών. Νοικοκυρεμένη λειτουργία, ελάχιστες οφειλές, καμία αύξηση τελών, αντιμετώπιση και προσαρμογή στην αλλαγή νομικών δεδομένων λειτουργίας σε υπηρεσία καθαριότητας και ναυαγοσώστες που μας ταλαιπώρησε πολύ το 2018 κ.α. Όλες οι ανταποδοτικές υπηρεσίες, οι κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις είναι ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα με το 2018.

 

Ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους υπαλλήλους του δήμου που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν σε αυτό το συνεχώς δυσκολότερο γραφειοκρατικό περιβάλλον λειτουργίας. Όταν μάλιστα προστίθενται συνεχώς νέες χρηματοδοτήσεις που πρέπει να απορροφηθούν και νέες προτάσεις που πρέπει να υποβληθούν, καταλαβαίνουμε πως πολλές φορές οι υπηρεσίες μας υπερβαίνουν εαυτόν.

Να αναφέρω για άλλη μια φορά ότι, ενώ εγώ προσωπικά και η δημοτική αρχή θα θέλαμε να έχουμε ήδη προχωρήσει ακόμα περισσότερα θέματα (όπως π.χ. τα χωροταξικά), υπάρχει μια δεδομένη δυνατότητα των υπηρεσιών και ειδικά της τεχνικής υπηρεσίας (λόγω των λίγων μηχανικών και των πολλών έργων), που δεν μας επιτρέπει σε καμία περίπτωση να αναπτύξουμε μεγαλύτερους ρυθμούς από τους σημερινούς. Οπότε, όλα θα προχωρήσουν αλλά σταδιακά και στο μέτρο του δυνατού από υπηρεσιακή άποψη.

 

Μετά από συζήτηση, το δημοτικό συμβούλιο Αποκορώνου, ψήφισε τον αρχικό προϋπολογισμό του 2019, τον τελευταίο αυτής της δημοτικής περιόδου, με μεγάλη πλειοψηφία (14 υπέρ έναντι, 4 κατά).

Καλωσορίζουμε τις γιορτές με το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Δήμο Αποκορώνου

Ο Δήμος Αποκορώνου σας προσκαλεί στη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, τη Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου και ώρα 7:00 το βράδυ, στο Δημαρχείο Αποκορώνου στις Βρύσες. Η εκδήλωση θα συνοδευτεί από ζωντανή μουσική και Χριστουγεννιάτικο κέρασμα.

Σας περιμένουμε   να ανοίξουμε όλοι μαζί τη φετινή εορταστική περίοδο με αγάπη , κέφι  και χριστουγεννιάτικη  διάθεση.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ)

Η Κοινωφελής επιχείρηση Δήμου Αποκορώνου σε συνεργασία με τον Δήμο και τους ευρωπαίους πολίτες του Αποκόρωνα διοργανώνει την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου και ώρα 9:00π.μ. στην πλατεία Βρυσών γύρω από το ποτάμι   το Χριστουγεννιάτικο Φιλανθρωπικό παζάρι .

Αποκορωνιώτες και ευρωπαίοι πολίτες καθώς επίσης σχολεία, φιλανθρωπικές οργανώσεις  και πολιτιστικοί σύλλογοι του τόπου μας θα συμμετάσχουν με πάγκους  σε ένα γιορτινό και γεμάτο διάθεση προσφοράςκλίμα.Στολίδια,χειροποίητες κατασκευές,γούρια,γλυκίσματα θα δώσουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να προμηθευτούν τα Χριστουγεννιάτικα δώρα από μια φιλανθρωπική εκδήλωση.Μικροί και μεγάλοι θα διασκεδάσουν με τις  9 μπάντες που θα παίζουν ζωντανή μουσική,τον Αϊ-Βασίλη ,τη  ζωγραφική προσώπου,τη λαχειοφόρο αγορά  και πολλά άλλα.

Τα έσοδα θα διιατεθούν για κοινωφελείς σκοπούς σε σχολεία και δομές του Αποκόρωνα.

Σε περίπτωση κακοκαιρίας το παζάρι θα μεταφερθεί  στους κοινόχρηστους χώρους του δημοτικού σχολείου Βρυσών.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ)

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων ανήρτησε εχθές 22/11/2018 τον νέο αναθεωρημένο χάρτη των περιοχών που λαμβάνουν εξισωτική αποζημίωση αγροτικών εκμεταλλεύσεων καθώς και των περιοχών όπου εξαιρούνται από αυτή.
Με ιδιαίτερη χαρά και ανακούφιση διαπιστώσαμε  ότι οι 20 κοινότητες του Δήμου μας  οι  οποίες αρχικά είχαν εξαιρεθεί από τον κατάλογο των περιοχών που ελάμβαναν την εξισωτική αποζημίωση επανεντάχθηκαν και θα εξακολουθούν και οι 20 ανεξαιρέτως κοινότητες του Δήμου μας να λαμβάνουν την εν λόγο αποζημίωση.
Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2018 όπου διαπιστώσαμε ότι οι 20 κοινότητες από το Δήμο μας εξαιρούνται, ο Δήμος ξεκίνησε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επανενταχθούν, αρχικά με την συνάντηση του Δημάρχου με τον υπουργό κύριο Πολλάκη , στη συνέχεια με τη συνεργασία του πολιτικού γραφείου της κυρίας Βαγιωνάκη και του ιδικού συνεργάτη της κυρίου Τσουρουνάκη, εν συνεχεία την ενημέρωση στο δημοτικό Συμβούλιο και την απόφαση έκδοσης ομόφωνου ψηφίσματος την οποία ανέλαβε ο εντεταλμένος σύμβουλος του πρωτογενή τομέα του δήμου κ. Σταυρουλάκης Σταύρος και αφού αναλύθηκαν όλες οι ιδιαιτερότητες των περιοχών του Δήμου και  τεκμηριώθηκαν οι λόγοι οι οποίοι δεν έπρεπε να εξαιρεθούν οι κοινότητες μας απεστάλει στο υπουργείο όπου ακολούθησε η σχετική διαβούλευση και η δέσμευση του ειδικού γραμματέα του υπουργείου ότι το αίτημα μας θα εξεταστεί ενδελεχώς.
Εκ των πραγμάτων απεδείχθη ότι το αίτημα μας εξετάστηκε και αποδόθηκε το δίκιο των αιτημάτων μας . ο Δήμος Αποκορώνου εκφράζει την ικανοποίηση του για την θετική αυτή εξέλιξη για το Δήμο μας προς την ηγεσία του υπουργείου, καθώς και σε όλους όσους συντέλεσαν σε αυτό οι οποίοι από την πρώτη στιγμή συμπαρατάχτηκαν και στήριξαν έμπρακτα το αίτημα μας αποδεικνύοντας ότι η σωστή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης μπορεί να επιφέρει πολύ θετικά αποτελέσματα για τον τόπο μας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αποκορώνου, ευχαριστεί θερμά τον κύριο Φραδέλο Εμμανουήλ, για την πολύτιμη δωρεά τροφίμων μακράς διαρκείας (γάλα – όσπρια – ζυμαρικά), για τις ανάγκες των διανομών του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αποκορώνου.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ


Facebook twitter youtube