^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Ο Δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης με το αρ. πρωτ. 2644/ 21-03-2019 έγγραφό του προς την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, αιτείται την εγκατάσταση πυροσβεστικού ελικοπτέρου τύπου ERIKSON στα Χανιά και πεζοπόρου τμήματος.

Αναλυτικά το κείμενο του παραπάνω εγγράφου έχει ως εξής:

Κυρία Υπουργέ,
Σας υπενθυμίζουμε ότι ο Νομός μας σύμφωνα με το Π.Δ. 575/ 1980 “περί κηρύξεως ιδιαιτέρως ευαίσθητων σε πυρκαγιές περιοχών, δασών και δασικών εκτάσεως ως επικίνδυνων”, ανήκει στην κλάση – κατηγορία Α.
Αυτό οφείλεται στην μεγάλη έκταση που καταλαμβάνει, η χοντρή και λεπτή καύσιμη ύλη, στην μεγάλη διάρκεια των ξηροθερμικών μηνών (Απρίλη έως Οκτώβρη), καθώς και στους βορειοδυτικούς ανέμους που επικρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα στα Χανιά.
Σχεδιασμένες αντιπυρικές ζώνες δεν υπάρχουν, ενώ εντός των δασών και δασικών εκτάσεων το ρόλο των αντιπυρικών λωρίδων παίζει το δασικό οδικό δίκτυο που σε πολλές περιπτώσεις έχει πλάτος μόλις 2,5 μ., βρίσκεται σε κατάσταση τραγική εξαιτίας των αλλεπάλληλων θεομηνιών που χτύπησαν το Νομό Χανίων και κατά συνέπεια και τον Δήμο Αποκορώνου.
Συγκεκριμένα στις 13 & 14 Φεβρουαρίου 2019 από την καταιγίδα με την ονομασία “Χιόνη” και στο διάστημα μεταξύ 24 & 25 Φεβρουαρίου 2019 από την καταιγίδα “Ωκεανίς”.
Από τις καταιγίδες προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε δημόσιες υποδομές, όπου τμήματα Δημοτικού και Αγροτικού Οδικού Δικτύου, σε πολλές περιπτώσεις εξαφανίσθηκαν ή σε άλλες παρουσιάσθηκαν καθιζήσεις, διάβρωση του οδοστρώματος, κλπ.

Εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων και των συνεπειών αυτών, ο Νομός Χανίων κατά συνέπεια και ο Δήμος Αποκορώνου έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τον Οκτώβριο του 2019.

Όπως γίνεται αντιληπτό στις περιοχές αυτές η κίνηση των πυροσβεστικών αυτοκινήτων είναι παντελώς αδύνατη.

Κυρία Υπουργέ,
οι συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθεί η βλάστηση που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αποξηραμένη κινδυνεύει να καταστήσει τις περιοχές μας “ιδιαίτερου υψηλού κινδύνου” με την εύφλεκτη ύλη συσσωρευμένη σε συνδυασμό με την μη προσβασιμότητα των μηχανοκίνητων μέσων με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και τις περιουσίες των κατοίκων.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ δικαίως την μόνιμη εγκατάσταση του πυροσβεστικού ελικοπτέρου τύπου ERIKSON με ιδιαίτερες δυνατότητες που έχει με έδρα τα Χανιά και το άλλο συμβατικού τύπου με έδρα το Ηράκλειο.
Παράλληλα, κρίνεται άκρως απαραίτητη η εγκατάσταση και πεζοπόρου τμήματος (κατά τη γνώμη μας με έδρα τις Βρύσες Αποκορώνου, ή όπου αλλού κρίνετε εσείς αναγκαίο), καθ’ όσον η περιοχή μας δεν δύναται να αντέξει άλλο πλήγμα από τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις που θα προκύψουν από πυρκαγιές.

Σημειωτέον ότι το συγκεκριμένο ελικόπτερο θα καλύπτει και τις ανάγκες του Νομού Ρεθύμνης μια εξίσου ιδιαίτερα επικίνδυνης περιοχής που επλήγη από τα καιρικά φαινόμενα.

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 15 Μαρτίου , η δεύτερη προγραμματισμένη επίσκεψη  της  πρέσβειρας  της Μ. Βρετανίας  Kate Smith στο δημαρχείο Αποκορώνου . Την επίσκεψη – ενημέρωση  διοργάνωσε το Βρετανικό Προξενείο Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Αποκορώνου και  με σκοπό την ενημέρωση των Βρετανών πολιτών του Αποκόρωνα  για  τις τελευταίες εξελίξεις  σχετικά με την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το πώς  αυτή  θα επηρεάσει  την ζωή τους στην Ελλάδα .
   Σύμφωνα με  δηλώσεις της  κυρίας πρέσβειρας  συζητείται παράταση της εξόδου μέχρι τις 30 Ιουνίου.Υπάρχουν διαβεβαιώσεις από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας ότι δεν θα θιγούν κεκτημένα δικαιώματα και υποχρεώσεις των μονίμων Βρετανών κατοίκων της Ελλάδας καθώς επίσης και ότι καταβάλλονται προσπάθειες και από τις δυο πλευρές για να είναι ομαλή η μετάβαση και η έξοδος της Αγγλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  Τέλος,τονίστηκε για ακόμα μια φορά η καλή συνεργασία του Δήμου Αποκορώνου με την Βρετανική Πρεσβεία και τη Βρετανική κοινότητα και ανταλλάχθηκαν δώρα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Βρετανικό Προξενείο Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Αποκορώνου διοργανώνει για δεύτερη φορά συνάντηση για τους Βρετανούς πολίτες του Αποκόρωνα την Παρασκευή 15 Μαρτίου από τις 10:00-12:00π.μ. στο Δημαρχείο Βρυσών  με σκοπό την παροχή ενημέρωσης για το πώς η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μας επηρεάσει.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΤΕ)

Όπως είχε υποσχεθεί ο Δήμος Αποκορώνου με Δελτίο Τύπου σχετικά με τις αναβαθμίσεις του δικτύου ΟΤΕ, στις περιοχές Καλύβες – Αλμυρίδα και Γεωργιούπολη – Καβρός, από το γραφείο πληροφορικής ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κος. Ν.Ν. Νικολακάκης, σας ενημερώνει με τα παρακάτω:
1. Η αναβάθμιση του δικτύου Καλύβες – Αλμυρίδα έχει ολοκληρωθεί. Επομένως οι δημότες στο εξής θα έχουν πρόσβαση σε ταχύτητες Internet  έως και 200 ΜΒ. Ταχύτητες έως 200 ΜΒ θα απολαμβάνουν όσοι βρίσκονται σε ακτίνα 500 μέτρων από την απόσταση των καμπινών του ΟΤΕ. Οι υπόλοιποι θα απολαμβάνουν σαφώς υψηλότερες ταχύτητες από τις σημερινές.
2. Σχετικά με την αναβάθμιση του δικτύου Γεωργιούπολης – Καβρού, οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και θα σας ενημερώσουμε με νεότερο δελτίο τύπου εντός του Μαρτίου.
Με την ευκαιρία, ευχαριστούμε τις τεχνικές υπηρεσίες του ΟΤΕ για την άψογη συνεργασία που είχαμε για την μελέτη και τεκμηρίωση του έργου.
Για περισσότερες τεχνικές πληροφορίες και προτάσεις, παρακαλούμε να επικοινωνείτε με το γραφείο πληροφορικής του Δήμου Αποκορώνου, με τον αντιδήμαρχο πληροφορικής κ Νίκο Νικολακάκη στα τηλέφωνα  2825340342 και 2825340343 ή στο κινητό 6985151552

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά τις ανησυχίες όπως αυτές εκφράστηκαν από τον Δήμο Αποκορώνου, κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού με επικεφαλής την Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Βλαζάκη και αποτελούμενο από τους καθηγητές του Μετσοβίου Πολυτεχνείου κ. Κουμούση μέλος του Κ.Α.Σ., κα Ανδρουλιδάκη προϊσταμένη αναστηλώσεων Υπουργείου Πολιτισμού μέλος του Κ.Α.Σ., κα Παπαδοπούλου προϊσταμένη εφορίας αρχαιοτήτων Χανίων και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, παρουσία και της βουλευτού Χανίων κας Βάλιας Βαγιωνάκη επισκέφθηκαν την “Ελληνική Καμάρα” το ιστορικό αυτό μνημείο των Ελληνιστικών Χρόνων και αποφάσισαν να επισπευσθούν ΑΜΕΣΑ οι διαδικασίες υλοποίησης της μελέτης συντήρησης και επισκευής του μνημείου που έχει ωριμάσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων μετά από χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού.
Το προβλεπόμενο κόστος που προκύπτει από την μελέτη ανέρχεται στο ποσό των 300.000,00 €.
Η αυτοψία ανέδειξε το κατεπείγον του θέματος αφού το μνημείο έχει τραυματισθεί από τη θεομηνία.
Αναδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι μέσα από τη συνεργασία ΟΛΩΝ έρχονται τα θετικά αποτελέσματα.
Ως Δήμαρχος, ευχαριστώ ΟΛΟΥΣ για την άμεση ανταπόκριση και είμαστε στη διάθεση για την οποιαδήποτε από κοινού ενέργεια και συνδρομή για να διασώσουμε το μοναδικό αυτό μνημείο των Ελληνιστικών χρόνων 2.200 ετών και πλέον.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από τον δήμαρχο Αποκορώνου, Χαράλαμπο Κουκιανάκη και του εκπροσώπου του οικονομικού φορέα ΙΣΟΔΟΜΗ Ε.Ε. Αντωνίου Νικολακάκη, υπεγράφη την 27/02/2019 σύμβαση έργου “Ανάδειξη εξωραϊσμός περιοχής πηγάδια και περιηγητικής διαδρομής Γαβαλοχωρίου” προϋπολογισμού 56.000,00 € με ΦΠΑ, χρηματοδοτούμενο από Π.Δ.Ε. Περιφέρεια Κρήτης. Το έργο ήταν ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και δεν είχε εκτελεστεί λόγω αδυναμίας του αναδόχου.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, τα πηγάδια αποτελούν τουριστικό αξιοθέατο, αλλά ο χώρος και λόγω της φυσικής του ομορφιάς, έλκει επισκέπτες αναζητούν λίγη ώρα χαλάρωσης στη φύση. Η όλη περιοχή εντάσσεται στις πεζοπορικές διαδρομές της ευρύτερης περιοχής και στην κυκλική ποδηλατική διαδρομή από την Αλμυρίδα στο Γαβαλοχώρι. Στόχος της επέμβασης είναι η ανάδειξη του χώρου ως τουριστικού αξιοθέατου και η δημιουργία μιας πιο φροντισμένης εικόνας με περισσότερες εξυπηρετήσεις.

Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης ανέφερε ότι η νέα διαμόρφωση περιλαμβάνει:

1) Αποψίλωση του υφιστάμενου γύρω απ’ τον πλάτανο πεζουλιού – καθιστικού
2) Νέα ράμπα εισόδου για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών και στην αισθητική αναβάθμιση του χώρου
3) Κατασκευή χαμηλού στηθαίου στα όρια του χώρου προς την πλαγιά
4) Τοποθέτηση σκάλας πρόσβασης στο χώρο της παλιάς γέφυρας
5) Στοιχεία εξοπλισμού από οπλισμένο σκυρόδεμα προκατασκευασμένο
6) Πληροφοριακή πινακίδα, καθιστικό κυκλικής μορφής, βρύση πόσιμου νερού, έντεκα (11) φωτιστικά, κάδο απορριμμάτων, κολονάκια παρεμπόδισης κυκλοφορίας, κ.α.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (Ελληνική Καμάρα)

Σε συνέχεια του υπ’ αριθμ. πρωτοκόλλου 5564/1.6.2017 εγγράφου μας , σας γνωρίζουμε ότι η «Ελληνική Καμάρα» η οποία βρίσκεται στην εδαφική περιφέρεια της κοινότητας Μάζας Αποκορώνου είναι ετοιμόρροπη και σε αυξημένο κίνδυνο να καταρρεύσει. Με την πρόσφατη κακοκαιρία αποκολλήθηκε ένα τμήμα στην ανατολική πλευρά και σε συνδυασμό με την βλάστηση που έχει αναφυεί στους αρμούς και τον μεγάλο όγκο νερού που διέρχεται καθημερινά από αυτήν, είναι έτοιμη να καταρρεύσει.

Για να αποτραπεί αυτό με ό,τι συνεπάγεται για το ιστορικό αυτό μνημείο των Ελληνιστικών χρόνων , το φυσικό περιβάλλον της περιοχής και για τους  επισκέπτες της (σωματική υγεία-κίνδυνος τραυματισμού),σας ζητούμε για άλλη μια φορά να μεριμνήσετε για την συντήρηση του μνημείου αυτού του Δήμου μας  και να προχωρήσετε στις απαραίτητες εργασίες  που απαιτούνται .

Αλλιώς , θα έχετε την αποκλειστική ευθύνη για οτιδήποτε υποστεί το μνημείο αυτό.

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε από κοινού ενέργεια και συνδρομή χρειαστείτε για τον σκοπό αυτό.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με απόφαση του δημάρχου Αποκορώνου Χαράλαμπου Κουκιανάκη, ανακοινώνεται η αναστολή της λειτουργίας  του Δημοτικού Σχολείου Βρυσών και του Νηπιαγωγείου Βρυσών αύριο Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου  2019,λόγω λειτουργικών προβλημάτων στις εγκαταστάσεις του σχολικού συγκροτήματος που προκλήθηκαν από τη θεομηνία.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

Ο Δήμος Αποκορώνου καλεί τους δημότες των οποίων οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών, αβοκάντο  και κηπευτικών έχουν υποστεί ζημιά από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες στις 25/02/2019 να προσέλθουν στο Δημοτικό Κατάστημα Καλυβών προκειμένου να υποβάλλουν Δήλωση Ζημιάς στην παραγωγή έως τις 12/03/2019.

Δικαιολογητικά:

 • Δήλωση καλλιέργειας / εκτροφής ΕΛΓΑ έτους 2018
 • Δελτίο Ταυτότητας – ΑΦΜ - τραπεζικός λογαριασμός

Η υποβολή των Δηλώσεων Ζημιάς μέσω των ΠΣΕΑ λόγω πλημμύρας – κατολίσθησης σε φυτικό κεφάλαιο, σε πάγιο κεφάλαιο (θερμοκήπια - κτηνοτροφικές μονάδες - γεωργικές αποθήκες) και αποθηκευμένα προϊόντα είναι επίσης μέχρι 12/03/2019.

Πληρ: Δημοτικό Κατάστημα Καλυβών, τηλ 2825340504.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με απόφαση του δημάρχου Αποκορώνου Χαράλαμπου Κουκιανάκη, ανακοινώνεται η αναστολή της λειτουργίας των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης (Παιδικοί Σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια) και αύριο Τρίτη  26 Φεβρουαρίου  2019, λόγω έντονης βροχόπτωσης  που πιθανών να δημιουργήσει πλημμυρικά φαινόμενα ,κατά τόπους πτώση βράχων και χωμάτινων όγκων θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των διερχόμενων .

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με απόφαση του δημάρχου Αποκορώνου Χαράλαμπου Κουκιανάκη, ανακοινώνεται η αναστολή της λειτουργίας των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης (Παιδικοί Σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια) αύριο Δευτέρα   25 Φεβρουαρίου  2019, λόγω έντονης βροχόπτωσης  που πιθανών να δημιουργήσει πλημμυρικά φαινόμενα ,κατά τόπους πτώση βράχων και χωμάτινων όγκων θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των διερχόμενων.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λόγω των αναμενόμενων άσχημων καιρικών συνθηκών των ερχόμενων ημερών, αναβάλλεται η προγραμματισμένη δεντροφύτευση της Δευτέρας 25/2/2019 στην τοποθεσία καρύδι στον επαρχιακό δρόμο Βρυσών – Βάμου για την Παρασκευή 01 Μαρτίου και ώρα 10:00 π.μ.


Facebook twitter youtube