^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΣΗΜΑΝΤΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ

ΣΗΜΑΝΤΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ ΣΤΟΝ  ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ
Κουκιανάκης: Προτεραιότητά μας
η ασφάλεια και η ποιότητα στην εκπαίδευση
ΝΕΟ ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΒΑΜΟ!
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται το τελευταίο διάστημα εκτεταμένες παρεμβάσεις σε σχολεία του Δήμου Αποκορώνου, που αφορούν την πλήρη αναβάθμιση και συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων. Πρόκειται για έναν σχεδιασμό της δημοτικής αρχής που ξεκίνησε εδώ και επτά περίπου χρόνια και μέρα με την ημέρα αποκτά σάρκα και οστά με τα παλαιότερα μάλιστα των κτιρίων (πολλά μετρούν έναν αιώνα ζωής) να μετατρέπονται σε «αρχοντικά υψηλής αισθητικής και ιδιαίτερης εκπαιδευτικής αξίας».  Το γεγονός ότι έχουν επενδυθεί – κι συνεχίζουν να επενδύονται- πολλές χιλιάδες ευρώ (με κάποιες πρόχειρες εκτιμήσεις ίσως ξεπερνούν το 1,5 εκατ. ευρώ), αναδεικνύει συν τοις άλλης τις άμεσες προτεραιότητες του δήμου οι οποίες συμπορεύονται με την ουσιαστική έννοια της αναβάθμισης της εκπαίδευσης. Με το σύνθημα «Πρώτα οι μαθήτριες και οι μαθητές στον Αποκόρωνα καθώς το μέλλον τις/τους ανήκει», όλο το βάρος των ενεργειών πέφτει επάνω στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης καθώς το στοίχημα του 21ου αιώνα που ακούει στο όνομα της Ολικής Ποιότητας πρέπει να κερδηθεί.  
Προτεραιότητα τα παιδιά και η ασφάλεια
Ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης  (ιδαίτερα ευαίσθητος σε θέματα που αφορούν την εκπαίδευση και τη νεολαία), με τους συνεργάτες του- συνοδοιπόρους στο δύσκολο και μακρύ ταξίδι- τους αντιδημάρχους κ.κ. Ιωάννη Κουκουράκη (πρόεδρο Σχολικής Επιτροπής Π. Ε. Δήμου Αποκορώνου) και Ιωάννη Αποστολάκη (πρόεδρο Σχολικής Επιτροπής Δ. Ε. Δήμου Αποκορώνου) λίγο πριν τη λήξη του σχολικού έτους κάνοντας έναν απολογισμό για την τελευταία διετία ανήγγειλαν μια σειρά από ουσιαστικές παρεμβάσεις. Μάλιστα «πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις» στήθηκαν εν μέσω θέρους εργοτάξια σε όλα σχεδόν τα σχολεία που είχαν εξαγγελθεί εργασίες με κυριότερα εκείνα των Καλυβών, του Εμπροσνέρου, του Νέου Χωριού και ακολουθούν των Βρυσών, του Βάμου, του Φρε κλπ.     
Όπως δήλωσε ο κ. Κουκιανάκης «για πρώτη ίσως φορά γίνεται πράξη μια τόσο μεγάλη παρέμβαση στο σύνολο των σχολικών μονάδων του δήμου μας. Μιλάμε για έργα πολλών χιλιάδων ευρώ και αφορούν  αποκλειστικά τις υποδομές των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθμών, πράγμα που δείχνει και την προτεραιότητα που έχει η δημοτική αρχή ως προς την ασφάλεια, τον εκσυγχρονισμό, τη λειτουργικότητα, τη στατικότητα, την υγιεινή και την αισθητική των σχολείων μας. Δεν θα αναφερθώ στα έργα με τις παιδικές χαρές και τα γήπεδα 5χ5 που έχουν υλοποιηθεί ούτε στο δημόσιο ΙΕΚ στον Καβρό (φοιτούν εκατόν οκτώ σπουδαστές) που δίνει απεριόριστες δυνατότητες στους νέους και στην οικονομία του Αποκόρωνα που είναι κι αυτά έργα για τα παιδιά μας και για την ανάπτυξη κι ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας αλλά θα σταθώ στα σχολεία μας στο μέλλον, στο αύριο του Αποκόρωνα.  Οφείλουμε να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια. Οφείλουμε να τα προσφέρουμε τις καλύτερες υλικοτεχνικές υποδομές για να προσδοκούμε στο μέλλον. Έχουμε ιερή υποχρέωση απέναντί τους. Θέλω να πιστεύω μάλιστα πως σε λίγο καιρό ακόμα και τα ολιγοθέσια σχολεία δεν θα έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα πολυδύναμα των μεγαλουπόλεων. Το αντίθετο μάλιστα…»
Το παράδειγμα της Ελένης
«Μιλώντας για τα παιδιά» συνέχισε ο δήμαρχος κ. Κουκιανάκης «θα ήθελα να σταθώ στο παράδειγμα της Ελένης Κουράκη από τα Κυριακοσέλια ένα ορεινό χωριό με ελάχιστους κατοίκους. Η Ελένη χωρίς κανένα φροντιστήριο στηριζόμενη μόνο στις δικές της δυνάμεις (ψυχικές και πνευματικές) και στους καθηγητές του Λυκείου του Βάμου κατόρθωσε για πολλούς το ακατόρθωτο. Συγκέντρωσε 16.770 μόρια και «ετοιμάζει βαλίτσες» για Θεσσαλονίκη, στη σχολή Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Σχολείο και μαθήτρια χέρι- χέρι στο δρόμο της επιτυχίας. Αυτό από μόνο του λέει πάρα πολλά. Η Ελένη κράτησε ψηλά τη σημαία του Αποκόρωνα και μας έκανε όλους υπερήφανους. Αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους μας. Τα όνειρά μας μπορούν να γίνουν πραγματικότητα αρκεί να είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο μας».
Νέο κτίριο στον Βάμο
Εν τω μεταξύ ο δήμαρχος Αποκορώνου με αφορμή την αναφορά του στη Β/θμια εκπαίδευση και στην επιτυχία της μαθήτριας, στάθηκε στις ενέργειες της δημοτικής αρχής που αποσκοπούν όχι μόνο στην πλήρη αναβάθμιση του υπάρχοντος κτιρίου στον Βάμο (φιλοξενεί το Γυμνάσιο και το Λύκειο), αλλά και στην κατασκευή νέου ολοκαίνουργιου σύγχρονου σχολικού συγκροτήματος: «Αποδεχόμενοι την πρόσκληση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» υποβάλλαμε αίτηση για χρηματοδότηση μελέτης που προβλέπει την πλήρη ενεργειακή κι αισθητική αναβάθμιση του υπάρχοντος κτιρίου αλλά και την κατασκευή νέου υπερσύγχρονου σχολικού συγκροτήματος το οποίο και θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της μαθητιώσας νεολαίας» επισήμανε ο κ. Κουκιανάκης. Κλείνοντας το κεφάλαιο Β/θμια, ο δήμαρχος αναφέρθηκε ακόμα στις προκατασκευασμένες παρεμβάσεις στο ΕΠΑΛ Βρυσών και στα έργα λειτουργικής, στατικής κι αισθητικής αναβάθμισης που πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται.

Κτιριακές αναβαθμίσεις- βρεφικοί σταθμοί
Όσον αφορά τώρα στις εργασίες αυτές  αφορούν έναν μεγάλο όγκο πάγιων αναγκών της σχολικής κοινότητας. Οι παρεμβάσεις που “τρέχουν” αυτό το διάστημα έχουν να κάνουν με τοποθετήσεις σκίαστρων (κιόσκια), ανακαινίσεις ή δημιουργία νέων αιθουσών,  αντικαταστάσεις φωτιστικών με νέας τεχνολογίας τύπου LED, τοποθετήσεις ειδικών φίλτρων νερού (όπως έγιναν στο Νέο Χωριό) , εγκαταστάσεις νέων μονάδων κλιματισμού και θέρμανσης, ανακατασκευή στεγών (Βρύσες, Καλύβες, Ασή Γωνιά, Νέο Χωριό) και συντήρηση των σχολικών κτιρίων (Φρες, Εμπρόσνερος, Βάμος, Κουρνάς, Γεργιούπολη κλπ), καθώς και βελτίωσης της προσβασιμότητας για όλους, με ράμπες και ανελκυστήρες (σε όποιο σχολείο χρειαστεί). Συμπληρωματικά έχουν δρομολογηθεί και οι εξελίξεις για να ξεκινήσουν εργασίες  σε πολλούς αύλειους χώρους (συντήρηση κιγκλιδωμάτων, διαμόρφωση χώρων, επιστρώσεις με ελαστικούς τάπητες κλπ).  Οι περισσότερες των εργασιών αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Αυγούστου.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται επίσης και στους βρεφικούς- παιδικούς  σταθμούς όπως και στα νηπιαγωγεία  του δήμου καθώς κι εκεί έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν σχέση με τη συντήρηση των κτιρίων και τους χώρους αναψυχής των παιδιών.  Για παράδειγμα επισκευάζεται και αναβαθμίζεται πλήρως ο βρεφικός σταθμός των Καλυβών ο οποίος θα λειτουργεί πλήρως από το 2022, ενώ έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο έργα στον παιδικό σταθμό Βάμου. Σημαντικές τέλος παρεμβάσεις έχουν γίνει στους παιδικούς σταθμούς Μάζας, Αρμένων και Μουρίου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ “Συντηρήσεις Επισκευές Δημοτικών Κτιρίων και Εγκαταστάσεων Δήμου Αποκορώνου”


    Υπεγράφη σήμερα 23/07/2021 σύμβαση έργου με τίτλο «“Συντηρήσεις Επισκευές Δημοτικών Κτιρίων και Εγκαταστάσεων” Δήμου Αποκορώνου  (ΧΡΗΣΗ 2021-2022)» μεταξύ του Δημάρχου Αποκορώνου, Χαράλαμπου Κουκιανάκη και του αναδόχου  Παυλιουδάκη Παύλου του Ιωάννη ως νόμιμου εκπρόσωπου του οικονομικού φορέα “Παυλιουδάκης Ι. Παύλος” παρουσία της  Πολιτικού Μηχανικού της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Αποκορώνου,  Καρτσωνάκη Ελευθερίας , και του Δημοτικού Συμβούλου Σταυρουλάκη Σταύρου, προϋπολογισμού 74.400 ευρώ.
    Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, η παρούσα μελέτη συντάχθηκε όπως προβλέπεται  στο Τεχνικό Πρόγραμμα Έργων έτους 2021 του Δήμου Αποκορώνου, αναφέρεται στις απαιτούμενες εργασίες για την αποκατάσταση φθορών – προστασίας και συντήρησης των δημοτικών κτιρίων του συνόλου του Δήμου Αποκορώνου. Οι απαιτούμενες εργασίες συντήρησης των δημοτικών κτιρίων υπάγονται στις αρμοδιότητες του Δήμου Αποκορώνου, σύμφωνα με τα οριζόμενα του άρθρου 75 του Ν. 3463/2006 “Δημοτικός Κώδικάς” (ΦΕΚ 114/Α/08.06.2006).
Οι εργασίες αποκατάστασης – συντήρησης ενδεικτικά θα περιλαμβάνουν:
    • Επισκευές τοιχοποιίας (ρωγμές, αποκατάσταση βλάβης σκυροδέματος ή οπλισμού),
    • επισκευές κονιαμάτων,
    • ανακαίνιση παλαιών χρωματισμένων επιφανειών,
    • επισκευές μονώσεων, κουφωμάτων, υδραυλικών και ηλεκτρικών δικτύων.
Τελειώνοντας,ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ευχαρίστησε όλους για τη συνολική προσπάθεια που καταβάλλεται σε όλο το εύρος του Δήμου μας, προκειμένου να καταστήσουμε ασφαλέστερα τα κτίρια και τις εγκαταστάσεις του Δήμου μας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ “Rapid Test την Παρασκευή 23 Ιουλίου στις Βρύσες”


Ο Δήμος Αποκορώνου  σε συνεργασία με την 7η ΥΠΕ, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και την Κινητή Μονάδα Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ Χανίων έχει προγραμματίσει δωρεάν μαζικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19 στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρυσών την Παρασκευή  23 Ιουλίου και ώρες 10:00-13:00  σε όσους δημότες επιθυμούν να εξεταστούν.
Οι προσερχόμενοι πρέπει να γνωρίζουν το ΑΜΚΑ τους ή τον αριθμό ταυτότητας και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου στο οποίο  και θα αποσταλεί το αποτέλεσμα του test καθώς επίσης να εφαρμόσουν τα μέτρα ατομικής προστασίας και να τηρούν τις αποστάσεις.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ “ΑΡΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΕΤΟΙΜΟΡΡΟΠΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ – ΚΤΙΡΙΩΝ”


Υπογράφηκε σήμερα  στις δεκαπέντε (15) Ιουλίου του έτους 2021, ημέρα Πέμπτη, στις Βρύσες,από τον Δήμαρχο Αποκορώνου Χαράλαμπο Κουκιανάκη και τον Αντώνιο Περδικάκη του Γεωργίου  νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρίας “ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΠΕΡΔΙΚΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.” σύμβαση για την εκτέλεση του έργου με τίτλο: «ΑΡΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΕΤΟΙΜΟΡΡΟΠΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ - ΚΤΙΡΙΩΝ (ΧΡΗΣΗ 2021-2022)», προϋπολογισμού 37.259,89 € συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, η μελέτη του παραπάνω έργου συντάχθηκε για να αντιμετωπιστεί η ανάγκη κατεδάφισης των επικινδύνως ετοιμόρροπων οικοδομών σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ./13-4-1929 (ΦΕΚ 153Α/1929) και της εγκυκλίου 23/2001 του ΥΠΕΧΩΔΕ και στα οποία δεν έχουν εφαρμοσθεί από τους ιδιοκτήτες τα μέτρα άρσης επικινδυνότητας, εντός των προβλεπόμενων χρόνων, σύμφωνα με τη νομοθεσία, και τις εγκρίσεις των αρμόδιων φορέων, είτε λόγω αδιαφορίας, είτε λόγω αγνώστων ιδιοκτητών.
Στο έργο περιλαμβάνονται εργασίες κατεδάφισης μεμονωμένων επικινδύνως ετοιμόρροπων δομικών στοιχείων κτισμάτων ή κατασκευών από διάφορα υλικά κατασκευής, χειρονακτικά ή με χρήση μηχανημάτων, εργασίες εφαρμογής άμεσων μέτρων ασφαλείας με τοποθέτηση ικριωμάτων ή αναρτημένων δαπέδων εργασίας, υποστυλώσεις και αντιστηρίξεις δομικών στοιχείων, στερέωση ανοιγμάτων και σφράγιση με κόντρα πλακέ, καθαίρεση επιχρισμάτων, καθώς και κατεδάφιση ολόκληρων κτιρίων για την άρση της επικινδυνότητας κτισμάτων στα οποία δεν έχουν εφαρμοσθεί από τους ιδιοκτήτες τα μέτρα άρσης επικινδυνότητας εντός των προβλεπόμενων χρόνων, σύμφωνα με τη νομοθεσία, και τις εγκρίσεις των αρμόδιων φορέων, είτε λόγω αδιαφορίας είτε λόγω αγνώστων ιδιοκτητών.
Στο έργο περιλαμβάνεται και κάθε άλλη επέμβαση που θα κληθεί ο Δήμος Αποκορώνου να εκτελέσει προκειμένου για να άρει την επικινδυνότητα οποιαδήποτε ετοιμόρροπου κτίσματος ή κατασκευής (τοιχείου,περιφραξηςκλπ)που θα προκύψει από οποιαδήποτε απρόσμενο λόγο ή θεομηνία.
Ακόμα, προβλέπονται φορτοεκφορτώσεις και αποκομιδή των προϊόντων κατεδαφίσεων προκειμένου να μείνει καθαρός ο χώρος μετά την επέμβαση. Σε τελική φάση προβλέπεται η κατασκευή τυχόν αναλημματικών τοίχων, επιχρισμάτων ή περιφράξεων σε εναπομένοντα τμήματα ιδιοκτησιών, για προστασία του χώρου καθώς και αποκατάσταση της λειτουργικότητας των κοινόχρηστων χώρων.
Επίσης εργασίες θα γίνονται και σε περιπτώσεις εκτάκτων περιστατικών απρόοπτων καταπτώσεων δομικών στοιχείων κτιρίων με/ή χωρίς Έκθεση Επικινδύνου από την υπηρεσία μας, για την απομάκρυνση από κοινόχρηστους χώρους και δρόμους δομικών υλικών, καθώς και για την απομάκρυνση των άκρως επικινδύνως ετοιμόρροπων στοιχείων για την ασφάλεια των διερχόμενων πεζών και οχημάτων και των όμορων ιδιοκτησιών, σε περίπτωση αδιαφορίας ή αγνώστων ιδιοκτητών.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης: “ΚΑΘΑΡΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑΣ, ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ”


Έκκληση προς ΟΛΟΥΣ με το σύνθημα “ΚΑΘΑΡΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑΣ, ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ” απευθύνει ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, τονίζοντας  ότι η ρύπανση του περιβάλλοντος πηγάζει κατά πολύ από την αδιαφορία μας και η περιβαλλοντική υποβάθμιση οφείλεται στην ανθρώπινη συμπεριφορά που οδηγεί στην έλλειψη προστασίας του περιβάλλοντος και η ΕΥΘΥΝΗ για καθαρό περιβάλλον και πως μπορούμε να κάνουμε καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων μας αφορά ΟΛΟΥΣ, ούτως ώστε να δείχνουμε στα παιδιά μας το σωστό δρόμο, με ότι αυτό συνεπάγεται στο τί παραδίδουμε στις επόμενες γενιές.

Η πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια από τον Δήμο Αποκορώνου τον έχει κατατάξει από τους πλέον αναπτυσσόμενους Δήμους της Κρήτης, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι σήμερα είναι η διαχείριση των απορριμμάτων η οποία γίνεται ανυπόφορη στους αναπτυσσόμενους Δήμους με τον όγκο των απορριμμάτων να αυξάνεται ραγδαία.
Η δημοτική αρχή Αποκορώνου μη θέλοντας να μείνει απλή θεατής των εξελίξεων έχει δρομολογήσει μια σειρά ενεργειών για να αναβαθμίσει περιβαλλοντικά τον Αποκόρωνα ώστε να συνεχίσει  να είναι τόπος πρώτου προορισμού, ως κάτωθι:
α)Έχουμε ήδη προβεί στην αγορά δυο (2) καινούριων απορριμματοφόρων και στο επόμενο δίμηνο στην αγορά τρίτου.
β)Έχει πραγματοποιηθεί η αντικατάσταση του 60% των κάδων έχοντας παράλληλα αυξήσει τη τοποθέτηση μπλε κάδων και τοποθετήσει κίτρινους κάδους στα πολυσύχναστα μέρη του Δήμου μας για πρώτη φορά.
γ)Συνάψαμε προγραμματική σύμβαση με ΔΕΔΙΣΑ Χανίων για την εναπόθεση των ογκωδών, αποκαθιστώντας με τον τρόπο αυτό πάνω από είκοσι (20) χώρους ανεξέλεγκτης εναπόθεσης ογκωδών απορριμμάτων, προβαίνοντας μάλιστα στην δεντροφύτευση και περίφραξη αυτών (δυο στις Καλύβες,Βάμο, Καλαμίτσι, τρεις στη Γεωργιούπολη, Κουρνά, Βρύσες, Κόκκινο Χωριό, κ.α.)
δ)Φροντίσαμε την συνέχιση της παραχώρησης μηχανημάτων έργων από την Αντιπεριφέρεια Χανίων για τη στήριξη του τμήματος της καθαριότητας.
ε)Προσλάβαμε εργατικό δυναμικό, εργάτες, οδηγούς, χειριστές μέσω της προκήρυξης 3Κ.      
στ) Υποβάλαμε-εντάξαμε πρόταση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Πράσινου Ταμείου με τίτλο: “Βυθιζόμενα Συστήματα Αποκομιδής Αστικών Απορριμμάτων Δήμου Αποκορώνου”, προϋπολογισμού 322.400,00 ευρώ , όπου ήδη τοποθετούνται πιλοτικά, στα πλέον πολυσύχναστα σημεία του Δήμου μας, Καλύβες- Αλμυρίδα- Γεωργιούπολη- Καβρό έχοντας παράλληλα υποβάλει μελέτη προϋπολογισμού 3.322.000  στη πρόσκληση  “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ” προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των χωριών του Δήμου μας με τα βυθιζόμενα συστήματα αποκομιδής αστικών απορριμμάτων καθιστώντας τον Δήμο μας πρωτοπόρο.
ζ) Δημιουργία ΣΜΑ για την οριστική λύση του προβλήματος.

Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, αναφέρει η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου μας καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια, για να έχουμε τον Αποκόρωνα ΚΑΘΑΡΟ και ένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα αξιοπρεπές.
Προβαίνει στον καθαρισμό χώρων από ογκώδη απορρίμματα, προσωρινά οι χώροι αυτοί διατηρούνται καθαροί, μιας και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα γεμίζουν πάλι με απορρίμματα από συμπολίτες μας, που αρνούνται να συμμορφωθούν, παρά τις συνεχείς δημόσιες εκκλήσεις μας.
Διαπιστώνεται επίσης το φαινόμενο οι χάρτινες κούτες να τοποθετούνται ως είναι στους μπλε κάδους, χωρίς να τσακίζονται , με αποτέλεσμα με πέντε (5) κούτες να γεμίζουν οι κάδοι και να παρατηρείται μια άσχημη εικόνα.

Με έγγραφό μας προς το Αστυνομικό Τμήμα Αποκορώνου ζητήσαμε την αστυνόμευση των χώρων ανεξέλεγκτης απόρριψης στερεών αποβλήτων (ογκωδών αντικειμένων), αφού ο Δήμος μας στερείται Δημοτικής Αστυνομίας, προκειμένου να αποτραπεί στο μέλλον η περιβαλλοντική υποβάθμιση των περιοχών αυτών, τονίζοντας ότι η επιβολή των νομίμων είναι η μοναδική λύση έναντι των ασυνείδητων συμπολιτών μας.

Τελειώνοντας, ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, τόνισε στην προσπάθειά μας αυτή σας θέλουμε ΟΛΟΥΣ αρωγούς και συμπαραστάτες, στην επίτευξη του στόχου για ένα από περιβαλλοντικής και υγειονομικής άποψης καθαρό Αποκόρωνα και απαιτείται κατανόηση, συνεργασία και είναι ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ, μακριά από μικροσκοπιμότητες που δεν ωφελούν.


Facebook twitter youtube