^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

Δημόσιο ευχαριστήριο Δημάρχου Αποκορώνου

Ο Δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, μετά τον απόηχο της καταστροφικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις Βρύσες Αποκορώνου την Δευτέρα 23/07/2018 και διαρκεί με αναζωπυρώσεις έως και σήμερα, καταστρέφοντας στο πέρασμα της ιδιωτικές περιουσίες, περιβάλλον και δημόσιες υποδομές, αισθάνεται την ανάγκη δημόσια να ευχαριστήσει:

 • Την Πυροσβεστική Υπηρεσία που σήκωσε το μεγάλο βάρος της πυρκαγιάς και συγκεκριμένα τον Πύραρχο Ιωάννη Μαραγκάκη Διοικητική Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, τον αντιπυραγό Δημοσθένη Μπουντουράκη Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων, τον αντιπύραρχο Γεώργιο Μαρκουλάκη Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βρυσών και το σύνολο των πυροσβεστών που έλαβαν μέρος στην κατάσβεση
 • Την Αστυνομία
 • Το Ναύσταθμο Κρήτης
 • Τους χειριστές των ελικοπτέρων
 • Την ομάδα Σαμαρειτών Ερυθρού Σταυρού
 • Την ομάδα Εθελοντών Εκτάκτων Αναγκών Αποκορώνου
 • Τους υπαλλήλους του Δήμου Αποκορώνου
 • και ιδιαίτερα τους απλούς πολίτες κάθε ηλικίας οι οποίοι αυθόρμητα και μαζικά προσήλθαν και βοήθησαν το έργο της κατάσβεσης αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι διακατέχονται με αισθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

Με την συνδρομή όλων αποφεύχθηκαν τα πολύ χειρότερα και κυρίως δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΤΟ 2017 ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ ΙΟΥΛΙΟΣ 2018

Σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αποκορώνου στις 20/7/2018 πραγματοποιήθηκε ο τρίτος δημόσιος απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, με την συμπλήρωση περίπου των τεσσάρων ετών της θητείας της.
Ξεκινώντας ο δήμαρχος τόνισε πως, «ήδη από πέρυσι έχει ενεργοποιηθεί και δρομολογηθεί σχεδόν το σύνολο των βασικών στόχων που αρχικά είχαμε θέσει, όπως αυτοί τελικά ιεραρχήθηκαν, διαμορφώθηκαν και εμπλουτίστηκαν μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας και την οριστικοποίηση των πραγματικών δεδομένων και συνθηκών του δήμου, αλλά και των νέων θεμάτων που προέκυψαν. Και πολλοί από αυτούς έχουν ήδη ουσιαστικά επιτευχθεί, ενώ άλλοι –πιο χρονοβόροι διαδικαστικά- έχουν πάρει τον δρόμο τους, με σαφώς ορατή την επίτευξή τους σε σύντομο ή μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».
Επίσης, κ. Κουκιανάκης αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και την Αντιπεριφέρεια Χανίων, τους άλλους δήμους και τον ΟΑΚ, καθώς και στην καλή συνεργασία με τις υπηρεσίες και τόνισε ότι αυτά είναι απτά παραδείγματα μιας φιλοσοφίας που μόνο θετικά οφέλη μπορεί να φέρει στον τόπο μας. Και βέβαια, όπως είπε «αυτό δεν μας εμποδίζει να διεκδικούμε δυναμικά, ακόμα και να συγκρουόμαστε αν χρειαστεί για τα συμφέροντα του δήμου μας».
Στον τρίτο αυτό απολογισμό (και τελευταίο πριν τον συνολικό που θα παρουσιαστεί τον επόμενο χρόνο),  έγινε ιδιαίτερη και αναλυτικότερη αναφορά στο τελευταίο 12μηνο, παρουσιάζοντας τα σημαντικά σημεία εξέλιξης των θεμάτων της πρώτης τριετίας, καθώς και τις νέες δράσεις του τελευταίου έτους. Τα κύρια ζητήματα όπου υπήρξαν συγκεκριμένα αποτελέσματα στους τελευταίους 12 μήνες είναι τα παρακάτω:
ΟΔΟΠΟΙΙΑ:
Όπως τονίστηκε, στον τομέα της οδοποιίας, έχουν δρομολογηθεί όλα τα έργα προτεραιότητας και με πολύ μεγάλες χρηματοδοτήσεις, για όλες τις κατηγορίες δρόμων στον δήμο Αποκορώνου.
Συγκεκριμένα, εξασφαλίστηκαν πολύ μεγάλες χρηματοδοτήσεις για την αποκατάσταση ζημιών σε δημοτική και επαρχιακή οδοποιία στον Αποκόρωνα, από την θεομηνία που έπληξε τον δήμο μας, στις 26/10/2017 (εξασφαλίστηκε ποσό 1,73 εκ. € για τον δήμο και 1,5 εκ. € δόθηκε στην Αντιπεριφέρεια Χανίων.
Επίσης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, δρομολογείται πολύ μεγάλο οδικό έργο, η αποκατάσταση της Παλαιάς Εθνικής Οδού (ΠΕΟ) του δήμου μας, με το κόστος των παρεμβάσεων αποκατάστασης των άμεσων αναγκών (αφορούν τμήματα από τον ποταμό Κοιλιάρη έως και την δυτική είσοδο των Δραμίων) να φτάνει στα 2 εκ. €, -εκ των οποίων τα 1,2 εκ. € έχουν ήδη εξασφαλιστεί- και αναμένεται η έγκριση και της υπόλοιπης πίστωσης από τον κ. Αρναουτάκη και την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας.
Ένα τρίτο σημαντικό έργο οδοποιίας είναι η κατασκευή 4 συνολικά αγροτικών δρόμων στις Δ. Ε. Αρμένων και Γεωργιούπολης  που εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Κρήτης με συνολικό προϋπολογισμό 814.000€.
Όσο αφορά τον ΒΟΑΚ, ο δήμος Αποκορώνου σε κάθε περίπτωση είναι στο κέντρο των εξελίξεων όσο αφορά την κατασκευή νέου αυτοκινητόδρομου με τον διαγωνισμό για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο. Σχετικά με την οδική ασφάλεια στο τμήμα Γεωργιούπολη – Πετρές. και την πρώτη φάση της που αφορά τις επεμβάσεις στον ΒΟΑΚ, απομένει η τελική έγκριση όλων των μελετών από το Δ.Σ. του ΟΑΚ, και στην συνέχεια το έργο πρέπει -άμεσα - να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και να δημοπρατηθεί, ενώ θεωρούμε απαραίτητο το έργο να το επιβλέψει ο ΟΑΚ.
Παράλληλα, το τελευταίο 12μηνο είχαμε την υλοποίηση των ασφαλτοστρώσεων σε ολόκληρη την Γεωργιούπολη ενώ επίσης ολοκληρώθηκαν τα έργα της Αντιπεριφέρειας στην δημοτική ενότητα Βάμου, καθώς και για την αποκατάσταση ζημιών από την πρώτη θεομηνία της 11/2/2017.

ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΡΔΕΥΣΗ
Υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 1 του Υπουργείου Εσωτερικών, τα δύο πολύ σημαντικά έργα ύδρευσης για τον δήμο Αποκορώνου, που αφορούν την ύδρευση του ανατολικού τμήματος της Δ.Ε. Βάμου  (1,7 εκ. ευρώ) και  την ύδρευση της περιοχής από Γεωργιούπολη έως Καβρό (1,8 εκ. ευρώ). Μετά την υλοποίηση αυτών των δύο μεγάλων έργων, ουσιαστικά θα έχει επιλυθεί πλήρως κάθε σημαντικό πρόβλημα ύδρευσης στον δήμο Αποκορώνου, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει σημαντικό περιβαλλοντικό όφελος με την μείωση των αντλήσεων από τις πηγές των Αρμένων και την λίμνη του Κουρνά.
Επίσης, ο  Δήμος Αποκορώνου υπέβαλλε, πρόταση για ένταξη του Έργου : «Δίκτυα Άρδευσης Κεντρικού Αποκόρωνα», στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.  Ο προϋπολογισμός του Έργου ανέρχεται σε 2.752.800€ (με ΦΠΑ).  Το έργο προχωρά με την συνεργασία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης και αποτελεί, διαχρονικό πάγιο αίτημα του δήμου για την επέκταση του μεγάλου «Έργου Αξιοποίησης Υδατικού Δυναμικού Δυτικής Κρήτης» (Έργο ΟΑΔΥΚ) στις Τ.Κ. Κεφαλά, Ξηροστερνίου και Σελλιών. Επίσης, εκπονούνται οι μελέτες επέκτασης του έργου προς την περιοχή μεταξύ Κεφαλά και Δραπάνου και παράλληλα έχει ανατεθεί μελέτη για την ωρίμανση νέων αρδευτικών δικτύων στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αποκόρωνα.
Τέλος, έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί το αρδευτικό έργο της Ασή Γωνιάς που ήταν ενταγμένο στα ΟΠΑΑΧ, καθώς ο δήμος διαχειρίστηκε σωστά και μεθοδικά τα προβλήματα που προέκυψαν.

 ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ
Ουσιαστικές, αλλά και οριστικές μπορούμε να πούμε εξελίξεις, είχαμε το τελευταίο διάστημα στο μεγάλο έργο της Αποχέτευσης Γεωργιούπολης. Η πιο θετική εξέλιξη,  αφορά την μονάδα επεξεργασίας λυμάτων του βιολογικού, που αναμένεται να συμβασιοποιηθεί και να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα. Επιπλέον, αφού συμπληρώθηκαν οι ελλιπείς μελέτες, το υποέργο των δικτύων του βιολογικού θα ενταχθεί εκ νέου στο ΕΣΠΑ με αυξημένο προϋπολογισμό σε σχέση με τον αρχικό κατά περίπου 3 εκ. €. Τέλος, μελετήθηκε και μια πρώτη φάση επέκτασης των αποχετευτικών δικτύων για την κάλυψη και επιπλέον περιοχών και θα ακολουθήσει και δεύτερη οριστική φάση των μελετών αυτών.
Σημαντικές όμως εξελίξεις και δρομολόγηση έργων είχαμε και για τον βιολογικό των Καλυβών, καθώς  ο κ. Αρναουτάκης αποδέχθηκε το τεχνικό δελτίο και ενέκρινε συνολική πίστωση 372.000€, για την μελέτη και κατασκευή του έργου αύξησης της δυναμικότητας της μονάδας, ώστε να καλυφθεί η αύξηση του εξυπηρετούμενου πληθυσμού την θερινή περίοδο.
Σχετικά με την διαδικασία ωρίμανσης των μελετών και αδειοδότησης του έργου της αποχέτευσης της Αλμυρίδας, είχαμε την οριστικοποίηση της οριοθέτησης του αιγιαλού, η οποία ανοίγει πλέον τον δρόμο για την πλήρη ωρίμανση του έργου.

 ΕΡΓΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Στην τελική ευθεία μπαίνει και το εξαιρετικά σημαντικό και πρωτοποριακό έργο για τον νομό Χανίων και την Κρήτη γενικότερα, το Καταδυτικό Πάρκο Αποκορώνου,  όπου εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου και έγινε κατάθεση πλήρη φακέλου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την έγκριση χωροθέτησής του.
Ένας ακόμα προγραμματικός στόχος, η ανάπτυξη Δικτύου  Πεζοπορικών Διαδρομών στο σύνολο του Αποκόρωνα, μελετάται και στο τέλος του έτους αναμένεται να έχουμε την πλήρη πρόταση για να διεκδικήσουμε την χρηματοδότησή της.
Υπογράφεται Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης, Πολυτεχνείου Κρήτης και Δήμου Αποκορώνου και αφορά την «Ολοκληρωμένη Παρέμβαση Προστασίας του Παρόχθιου Δάσους & η Αντιπλημμυρική Προστασία του Ποταμού Κοιλιάρη», προϋπολογισμού 186.000€.
Συνεχίστηκε και το 2018, η εξασφάλιση 10 γαλάζιων σημαιών -δηλαδή 4 νέων σε σχέση με το 2015-, γεγονός που αποτελεί την εγγύηση ότι οι παραλίες του Δήμου Αποκορώνου διαθέτουν τις απαιτούμενες υποδομές και είναι καθαρές για τους επισκέπτες.

ΛΟΙΠΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ
Εγκρίθηκε χρηματοδότηση 156.000€ από τον κ. Περιφερειάρχη, για έργο Ανάπλασης της πλατείας στην γειτονιά Μελαδιανά στην Ασή Γωνιά.
Χρηματοδοτήθηκε από τον κ. Αρναουτάκη (με την ουσιαστική συνεργασία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Μιχελογιάννη) το έργο «Ανάδειξη – Εξωραϊσμός περιοχής Πηγάδια  και Περιηγητικής διαδρομής Γαβαλοχωρίου», 56.000.
Το γήπεδο ποδοσφαίρου στο Νιό Χωριό, που καταστράφηκε ολοσχερώς από την θεομηνία της 26ης Οκτωβρίου 2017, σήμερα ήδη υλοποιείται με 247.000€ από τις πιστώσεις των θεομηνιών.
Είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης από την Αντιπεριφέρεια Χανίων η κατασκευήης δύο γηπέδων ποδοσφαίρου 5χ5 σε Βρύσες και Κεφαλά, καθώς και η αναβάθμιση του γηπέδου μπάσκετ στον Φρε, και θα δοθούν προς χρήση στην κοινωνία του Αποκόρωνα. Επίσης υλοποιήθηκε από πόρους του δήμου, η τοποθέτηση πλαστικού τάπητα στο γήπεδο 5χ5 στους Αρμένους.
Πέρυσι άρχισε η προετοιμασία φακέλων για να καταστεί δυνατή η πιστοποίηση των παιδικών χαρών και φέτος υποβλήθηκε πρόταση για την προμήθεια και τοποθέτηση οργάνων δαπέδων ασφαλείας και εξοπλισμού από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 2 με προϋπολογισμό 300.000€. Επίσης, θα υλοποιηθεί το έργο κατασκευής παιδικής χαράς και λοιπών υποδομών αναψυχής στις Καλύβες, με 140.000€ από πόρους του δήμου.
Έγινε συμπλήρωση και αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών στο σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου - Λυκείου Βάμου, με την τοποθέτηση προκατασκευασμένων αιθουσών και τουαλετών, με 76.000€, ενώ ήδη έχουν εγκριθεί και 49.600€ από τον κ. Περιφερειάρχη, για να προστεθεί και μια επιπλέον αίθουσα.
Επίσης είχαμε πολλές παρεμβάσεις στην αποκατάσταση προβλημάτων των κτιριακών υποδομών του δήμου (σχολεία και δημόσια κτίρια), μέσω των χρηματοδοτήσεων αποκατάστασης ζημιών από θεομηνία, αλλά και μέσω την διάθεσης ίδιων επενδυτικών πόρων του δήμου (σε δημοτικό σχολείο Εμπροσνέρου, Γυμνάσιο – Λύκειο Βάμου, δημοτικό σχολείο Βρυσών, δημαρχείο Βρυσών και δημοτικό σχολείο Καλυβών. Ακόμα, ολοκληρώνεται η «Επισκευή κτιρίου – Διαμόρφωση χώρου Παιδικού Σταθμού Βάμου & Νηπιαγωγείου Στύλου και Παϊδοχωρίου» με 130.000€ από το LEADER.
 Τέλος, ο Δήμος επέλεξε να αξιοποιήσει  το κτίριο του «Παιδικού Σταθμού Καλυβών» και κατέθεσε φάκελο για την ίδρυση ενός  τμήματος  βρεφικής φροντίδας προϋπολογισμού 50.000 ευρώ δημιουργώντας 7νέες θέσεις εργασίας  επιδοτούμενες από το πρόγραμμα της  "Εναρμόνισης επαγγελματικής με  οικογενειακή ζωή" - ΕΣΠΑ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Ο δήμαρχος, αναφέρθηκε στην συνέχεια και στα εξαιρετικά οικονομικά στοιχεία του δήμου, που επιβεβαιώνονται και από τις εγκρίσεις  των τελικών  ισολογισμών και απολογισμών του 2015 και του 2016, ενώ ανάλογη θετική εικόνα μπορούμε να πούμε πως έχει και το κλείσιμο του 2017.
Ακόμα, τονίστηκε πως πέρα από τα αναπτυξιακά έργα και δράσεις, γίνεται μια πραγματικά εντυπωσιακή και αθόρυβη δουλειά από αιρετούς και δημοτικές υπηρεσίες, για μια συνεχώς βελτιούμενη καθημερινότητα των δημοτών μας. Οι υπηρεσίες της καθημερινότητας στο Αποκόρωνα, ανεβαίνουν επίπεδο κάθε χρόνο, παρά τις αντιξοότητες και τα θεσμικά εμπόδια.
Ειδική αναφορά έγινε στην μεγάλη και αξιέπαινη προσπάθεια των υπηρεσιών του δήμου να υλοποιήσουν τις τόσες πολλές δράσεις και έργα που παρουσιάστηκαν και παράλληλα να διαχειριστούν στην πιεστική καθημερινότητα με τις ατέρμονες και συνεχώς αυξανόμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Όπως είπε ο κ. Κουκιανάκης οι υπάλληλοι του δήμου έχουν φτάσει στα όρια των αντοχών τους και τους ευχαρίστησε όλους για την προσπάθειά τους.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Μετά την εισήγηση του Δημάρχου, σε ειδικές ενότητες παρουσιάστηκαν επίσης:
Η πρότυπη για τα δεδομένα της Κρήτης, διαχείριση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων συντροφιάς (μέσω και των εκατοντάδων νόμιμων υιοθεσιών, κυρίως στο εξωτερικό) και την επίλυση του χρόνιου προβλήματος του –πρώην πλέον- παράνομου ιδιωτικού «κυνοκομείου» της Καϊνας. Στο ζήτημα αυτό αναγνωρίζεται από όλους η πρωτοπορία του δήμου Αποκορώνου και κυρίως της Αντιδημάρχου κ. Ρένας Τερεζάκη.
Από τον κ. Νικολακάκη Νίκο  παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα του γραφείου πληροφορικής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, όπου πραγματοποιείται ένα πολύ μεγάλο έργο με αμείωτους ρυθμούς. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η δυνατότητα που παρέχεται στους δημότες, σε όλο και περισσότερες περιοχές, να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε ασύρματο internet, όπως και  η έξυπνη εφαρμογή (mobil apprication) για κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες με στόχο την βελτίωση των υπηρεσιών.
Η  υλοποίηση της δακοκτονίας από την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Αποκορώνου, είναι μια διαρκής και απόλυτα επιτυχημένη διαδικασία, όχι μόνο λόγω της ποιοτικής δουλειάς που γίνεται, αλλά και λόγω των πρωτοβουλιών και των συνεργασιών που λαμβάνει ο κ. Σταυρουλάκης και τα οποία οδηγούν σε πολύ θετικά αποτελέσματα. Σημαντική πλέον εξέλιξη είναι η δικαίωση των διεκδικήσεων για την αύξηση των πιστώσεων για την δακοκτονία στο νομό Χανίων, καθώς και την εξαίρεση από τον ΕΦΚΑ.
Τέλος, παρουσιάστηκαν, τα πεπραγμένα της Κοινωφελούς  Επιχείρησης  του Δήμου Αποκορώνου (Κ.Ε.Δ.Α.), από την Πρόεδρο και Αντιδήμαρχο κ. Μπενάκη Αργυρώ, όπου έχει επιτευχθεί ένα εκτεταμένο  δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης, που περιλαμβάνει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικότητας και έχει άμεσα αντανακλαστικά, ώστε να ανταποκριθεί στις καταστάσεις οικονομικής κρίσης και έντονων κοινωνικών προβλημάτων που πλήττουν τους πολίτες του Δήμου  Αποκορώνου.  Δράσεις όπως οι παιδικοί σταθμοί, η λειτουργία του   Κοινωνικού Παντοπωλείου  - Ενδυματοπωλειου - Ανταλλακτήριου - Φροντιστηρίου , η υλοποίηση του  «ΚΕΝΤΡΟΥ  ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ, η συμμετοχή σε Δίκτυα ενισχύοντας την εξωστρέφεια της Κοινωφελούς Επιχείρησης  και η διοργάνωση επιτυχημένων πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Πρόκειται για ένα πραγματικά μεγάλο έργο και πολυσύνθετο που πραγματοποιείται στον Αποκόρωνα.

Κλείνοντας ο κ. Κουκιανάκης, αφού ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του για τον μεγάλο αγώνα που δίνουν καθημερινά,  ανέφερε πως «σήμερα και ειδικά μετά από όλα αυτά που έγιναν το τελευταίο 12μηνο, ειλικρινά θεωρώ πως ξεπεράστηκε κάθε αντικειμενική προσδοκία και δρομολογήθηκαν τόσα νέα σημαντικά θέματα που σίγουρα αφορούν και την επόμενη θητεία».
Τόνισε ακόμα πως «έχει δικαιωθεί η στρατηγική επιλογή μας να επενδύσουμε σε μελέτες που θα μας εξασφάλιζαν ωριμότητα για πολύ σημαντικά αναπτυξιακά έργα».
Τέλος ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά πως, «Τώρα που μπήκαμε στην τελική ευθεία, δεν νομίζω πως έχει κανείς αμφιβολία πως ο σχεδιασμός μας είναι 10ετής και σταδιακά υλοποιείται με ιεράρχηση στόχων και ρεαλιστική αξιοποίηση των οικονομικών και διοικητικών δυνατοτήτων μας. Με το έργο μας καταφέραμε να έχουμε την αποδοχή και την στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των Αποκορωνιωτών και πολύ θετικά σχόλια και από τους εκτός δήμου φορείς και πολίτες. Εγώ και οι συνεργάτες μου θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για φέρουμε τον Αποκόρωνα στην θέση που του αξίζει».                                                 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ “ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ”

Ο Δήμος Αποκορώνου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βρυσών διοργανώνουν συναυλία  στις 25/07/2018 και ωρα 21:00  στο ποτάμι της πλατείας του χωριού, με το Μουσικό Σύνολο Βάμος «ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ» .Ένα πρόγραμμα με μουσικές και τραγούδια που θα περιγράφουν την Ελλάδα του Νίκου Καζαντζάκη. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο κ. Σήφης Μιχελογιάννης (Υπεύθυνος Τομέα Κρήτης της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ) παρουσιάζοντας την διάσταση « Ο Καζαντζάκης και το πνεύμα του Ζορμπά».

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

Αύριο Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018 και ώρα 19:00 στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου Αποκορώνου, στις Βρύσες, σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί ο απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για το έτος που πέρασε.

Καλούνται οι φορείς, οι δημότες, καθώς και οι κάτοικοι ή φορολογούμενοι από το Δήμο Αποκορώνου όπως παρευρεθούν στη συνεδρίαση αυτή.

 

Ιωάννης Αποστολάκης

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αποκορώνου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ)

Υπεγράφη σήμερα σύμβαση έργου άμεσης αποκατάστασης ζημιών στο σύνολο της δημοτικής οδοποιίας του Δήμου Αποκορώνου προϋπολογισμού 244.999,99 ευρώ από τον Δήμαρχο Αποκορώνου Χαράλαμπο Κουκιανάκη και τον νόμιμο εκπρόσωπο του οικονομικού φορέα ΥΠΟΔΟΜΗ Α.Τ.Ε.Ε.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης οι προβλεπόμενες επεμβάσεις συντήρησης θα γίνονται σε τμήματα των δημοτικών οδών, στα οποία εμφανίζονται έντονες φθορές, ρηγματώσεις και καθιζήσεις του οδοστρώματος, με στόχο την επαναφορά τους στο αρχικό επίπεδο ώστε να ικανοποιούνται οι απαραίτητες συνθήκες για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων.

Συγκεκριμένα οι προβλεπόμενες εργασίες θα εκτελεσθούν όπως παρακάτω:

 • Επισκευή - αποκατάσταση τοπικών φθορών ασφαλτοτάπητα (επούλωση λάκκων και τοπικών καθιζήσεων), με καθαρισμό, κατασκευή εξυγιαντικής στρώσης υπόβασης και βάσης όπου απαιτούνται  και ασφαλτόστρωση με χρήση ασφαλτομίγματος.
 • Επισκευή - αποκατάσταση φθορών και καθιζήσεων οδοστρώματος, σε μικρά τμήματα ή ζώνες, με καθαρισμό, κατασκευή εξυγιαντικής στρώσης υπόβασης και βάσης όπου απαιτούνται και κατασκευή νέου ασφαλτικού τάπητα.
 • Σε περίπτωση πολλών λάκκων, ρηγματώσεων ή αποσάθρωσης του οδοστρώματος σε κοντινή απόσταση, θα κατασκευάζεται τοπικά μία στρώση ασφαλτοτάπητα τύπου συνδετικής (ισοπεδωτικής) στρώσης, συμπυκνωμένου πάχους 0,05m, αφού προηγηθεί ασφαλτική συγκολλητική επάλειψη ενώ όπου απαιτείται θα κατασκευάζεται πρώτα μια ασφαλτική συνδετική στρώση μεταβλητού πάχους.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις Δήμου Αποκορώνου

Ο Δήμος Αποκορώνου και η Κοινωφελής  Επιχείρηση Αποκορώνου (Κ.Ε.Δ.Α.),  με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση σας καλωσορίζουμε  και φέτος στις εκδηλώσεις «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2018 » του Δήμου μας.

Για ακόμα ένα καλοκαίρι  ο Αποκόρωνας γίνεται ένα μεγάλο «εργαστήρι» ανταλλαγής πολιτισμού και εμπειριών. Πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία θα  μας πλημμυρίσουν , επιδιώκοντας πέρα από την ψυχαγωγία να τονίσουν τη σημασία του πολιτισμού στη ζωή μας ως   αντίδοτο στους δύσκολους καιρούς που βιώνομε.
Δεν λησμονήσαμε   και φέτος,  να συνδυάσουμε  το  Πολιτισμό με την Κοινωνική Αλληλεγγύη, προσδοκώντας να στείλουμε  μηνύματαανθρωπιάς, κοινωνικής αλληλεγγύης, ελπίδας και αισιοδοξίας.

Σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και  Πολ. Συλλόγους,  κάνουμε πράξη το « ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ » και στο πολιτισμό και σας παρουσιάζουμε μια σειρά εκδηλώσεων που θα ικανοποιήσουν μικρούς και μεγάλους, δημότες και επισκέπτες της περιοχής μας.

Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μοναδικές βραδιές με θεατρικά δρώμενα, συναυλίες με γνωστούς  καλλιτέχνες , μουσικά αφιερώματα, μουσικοχορευτικές παραστάσεις,  εκθέσεις ζωγραφικής  , παιδικές παραστάσεις  , παραδοσιακά πανηγύρια και ένα πλήθος ποιοτικών, καλλιτεχνικών προτάσεων.

Φέτος το καλοκαίρι λοιπόν ,  πάμε ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ!

Παρουσιάζοντας με χαρά τις φετινές μας προτάσεις  σας προσκαλούμε όλους σε αυτό το θερινό πολιτιστικό ραντεβού για όμορφες - μαγευτικές καλοκαιρινές βραδιές.

Καλό Καλοκαίρι!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (Αποκατάσταση ζημιών στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον οικισμό Νέου Χωριού)

Υπεγράφη σήμερα σύμβαση έργου “Αποκατάσταση ζημιών στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον οικισμό Νέου Χωριού” έπειτα από ολοκληρωτική του καταστροφή κατά τη θεομηνία της 26ης Οκτωβρίου 2017, προϋπολογισμού 246.760,00 € από το Δήμαρχο Αποκορώνου κ. Χαράλαμπο Κουκιανάκη και τον νόμιμο εκπρόσωπο του οικονομικού φορέα ΔΡΑΚΑΚΗΣ ΑΕ εργολαβικές επιχειρήσεις.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, οι εργασίες αφορούν την  αποξήλωση και απομάκρυνση του υφιστάμενου συνθετικού χλοοτάπητα. Στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί εκσκαφή της επιφάνειας του γηπέδου σε βάθος τουλάχιστον 30εκ. και όσο απαιτηθεί έως ότου αποκαλυφθεί καθαρή χωμάτινη επιφάνεια. Έπειτα θα ακολουθήσει η εκτέλεση εργασιών μόρφωσης – σταθεροποίησης – συμπύκνωσης της σκάφης της περιοχής του  αγωνιστικού χώρου με τα κατάλληλα μηχανικά μέσα (οδοστρωτήρας). Θα πραγματοποιηθεί η χωροστάθμηση ολόκληρης της επιφάνειας και ο ορισμός των τελικών υψομέτρων σύμφωνα με τη μελέτη, για τη δημιουργία των κατάλληλων κλίσεων απορροής. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η προμήθεια κατάλληλου θραυστού υλικού λατομείου (Υπόβασης οδοστρωσίας) , επίστρωση του σε μεταβλητό πάχος σε ολόκληρη την  επιφάνεια  του  χώρου και η συμπύκνωσή του σύμφωνα με την μελέτη. Τέλος θα γίνει επίστρωση του αγωνιστικού χώρου με συνθετικό χλοοτάπητα.

Ο Δήμαρχος Αποκορώνου, επίσης τόνισε ότι μια επίπονη και δύσκολη προσπάθεια ολοκληρώνεται και η πλήρης αποπεράτωση και θέση σε καλή λειτουργία του έργου αναμένεται εντός τριών (3) μηνών, προκειμένου να δοθεί ξανά για την κάλυψη των ποδοσφαιρικών δραστηριοτήτων των σωματείων της περιοχής.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (Υποβολή πρότασης για δίκτυα άρδευσης Κεντρικού Αποκόρωνα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων)

Ο Δήμος Αποκορώνου υπέβαλλε στη Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, πρόταση για ένταξη του Έργου : «Δίκτυα Άρδευσης Κεντρικού Αποκόρωνα», στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συγκεκριμένα στο Μέτρο 4 : «Επενδύσεις σε υλικά στοιχεία του ενεργητικού», Υπομέτρο 4.3 : «Στήριξη για επενδύσεις σε υποδομές που συνδέονται με την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό ή την προσαρμογή της γεωργίας και της δασοκομίας», Δράση : 4.3.1 : «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων», συνολικού προϋπολογισμού 180 εκατομ. €. Ο προϋπολογισμός του Έργου ανέρχεται σε : 2.220.000 + ( 532.800 € Φ.Π.Α. 24%) =  2.752.800.

Την ίδια μέρα ο Δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, παρουσίασε, με τους Ειδικούς Συνεργάτες του Δήμου, κ.κ. Νεκτάριο Κουμάκη και Χρήστο Ριζιώτη, το Έργο στον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κ. Απόστολο Βουλγαράκη, από τον οποίο έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα το στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις.

Όπως επισήμανε ο Δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, το υπόψη Έργο αποτελεί, προ πολλού, πάγιο αίτημα του Δήμου και η παρούσα Δημοτική Αρχή μερίμνησε να το ωριμάσει πλήρως, τόσο από πλευράς Τεχνικών και Περιβαλλοντικών Μελετών όσο και απαιτούμενων Αδειοδοτήσεων. Το Έργο αποτελεί επέκταση του μεγάλου «Έργου Αξιοποίησης Υδατικού Δυναμικού Δυτικής Κρήτης» (Έργο ΟΑΔΥΚ) σε εκτάσεις του Δήμου Αποκορώνου και συγκεκριμένα στις Τ.Κ. Κεφαλά, Ξηροστερνίου και Σελλιών, οι οποίες σήμερα είτε δεν αρδεύονται καθόλου, είτε αρδεύονται πλημμελώς, μέσω τοπικών, ιδιωτικών συστημάτων, γεγονός που αναδεικνύει και την τεράστια σημασία του Έργου για την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Στο σημείο αυτό, ο Δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ευχαριστεί τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης ΑΕ για τη συνεργασία του στο συγκεκριμένο έργο.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (Υπογραφή σύμβασης για την αποκατάσταση ζημιών αγροτικής οδοποιίας Δήμου Αποκορώνου)

Υπεγράφη σήμερα 28/06/2018 σύμβαση έργου από τον Δήμαρχο Αποκορώνου κ. Χαράλαμπο Κουκιανάκη και τον ανάδοχο κ. Αντώνιο Παντελάκη εκπρόσωπο του οικονομικού φορέα “ΣΤΟΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕ” προϋπολογισμού 250.000,00 € για την άμεση αποκατάσταση ζημιών στο σύνολο της αγροτικής οδοποιίας του Δήμου Αποκορώνου.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά στις αναγκαίες παρεμβάσεις για την άμεση αποκατάσταση των προκληθεισών βλαβών και φθορών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (καταιγίδες) που επηρέασαν το Δήμο Αποκορώνου στις 26/10/2017.

Οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις συντήρησης θα γίνονται σε τμήματα των αγροτικών οδών, στα οποία εμφανίζονται έντονες φθορές, διαβρώσεις λόγω απορροής ομβρίων υδάτων και καθιζήσεις του οδοστρώματος, με στόχο την επαναφορά τους στο αρχικό επίπεδο ώστε να καταστούν δρόμοι προσπελάσιμοι για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και γεωργικών μηχανημάτων.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Ο Δήμος Αποκόρωνα στα πλαίσια των αναβαθμίσεων των υπηρεσιών προς τους πολίτες προχωράει στην επικαιροποίηση της υφιστάμενης εφαρμογής για έξυπνες συσκευές (mobile application) ωστε να εναρμονίζεται με το νέο κανονισμό διαχείρισης προσωπικών δεδομένων (GDPR).

Επιπρόσθετα στην ανανεωμένη της έκδοση η εφαρμογή παρέχει στους πολίτες αλλά και στους υπεύθυνους του δήμου τη δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων και φωτογραφιών αναφορικά με προβλήματα που διαπιστώνουν όχι μόνο στην καθαριότητα αλλά πλέον και των βλαβών και διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης.

Συγκεκριμένα οι χρήστες με android ή iOS συσκευή θα μπορούν μέσω του «Google Play App Store» και «Apple App Store» αντίστοιχα να εγκαταστήσουν δωρεάν την εφαρμογή με ονομασία «Δήμος Αποκόρωνα». Μέσω της εφαρμογής θα μπορούν εύκολα και απλά να στείλουν επώνυμη αναφορά στο Τμήμα Πληροφορικής η οποία υποστηρίζει την εφαρμογή. Το μήνυμα μπορεί να περιέχει φωτογραφία, συγκεκριμένες συντεταγμένες και περιγραφή του προβλήματος και θα προωθείται παράλληλα στους αρμόδιους αντιδημάρχους. Με την αποστολή κάθε αναφοράς αυτή παίρνει μοναδικό αριθμό ως αποδεικτικό αποστολής και αποθηκεύεται στις απεσταλέμενες αναφορές της συσκευής του χρήστη. Επιπρόσθετα μέσω της εφαρμογής ο χρήστης μπορεί να επικοινωνήσει μέσω ειδικής φόρμας επικοινωνίας, να δεί τα σημεία όπου ο δήμος παρέχει δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο καθώς και να περιηγηθεί άμεσα στην ιστοσελίδα του δήμου.

Για τους υφιστάμενους χρήστες της εφαρμογής για την καθαριότητα συνίσταται η άμεση αναβάθμιση της εφαρμογής γιατί από 25 Μαΐου που τέθηκε σε ισχύ ο νέος κανονισμός προστασίας προσωπικών δεδεομένων οι πληροφορίες που στέλνουν από την προηγούμενη έκδοση δεν φτάνουν στους αρμόδιους υπαλλήλους του Δήμου.

Καλούμε τους πολίτες σε μια συμμετοχική προσπάθεια προς όφελος του τόπου μας, με ρεαλιστικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις, να γίνουν αρωγοί στην κινητοποίηση για ένα καθαρό περιβάλλον και την εξοικονόμιση υδάτινων πόρων. Σε συνδυασμό και με το πλήθος των αναπτυξιακών έργων που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε, οραματιζόμαστε να καταστήσουμε τον Αποκόρωνά μας τόπο πρώτου προορισμού.

Δημότες και επισκέπτες που δεν έχουν εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα:

 • 6985151552 – Νικολακάκης Νίκος (Γραφείο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών)
 • 6944573801 – Κουκουράκης Ιωάννης (Αντιδήμαρχος)
 • 6987065027 – Κοτσιφάκης Αντώνης (Αντιδήμαρχος)
 • 6974016500 - Γυπαράκης Γιώργος (Αντιδήμαρχος ύδρευσης)
 • 2825340321 – Υπηρεσία Καθαριότητας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Κοιλιάρης 2018»

Ο Δήμος Αποκορώνου με την Κοινωφελή  Επιχείρηση του, στις 24  Ιουνίου 2018, ημέρα Kυριακή, διοργανώνει τον «Κοιλιάρη 2018 » σε συνεργασία με τον  Σύλλογο Δρομέων Υγείας Χανίων και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής (Αρμένων, Καλυβών, Νέου Χωριού και Στύλου), το Σ.Ε.Ο. Τοπικό Τμήμα Αρμένων,  το Φιλοζωϊκό Σύλλογο Χανίων , τον Τιτάν Καλυβών και τον Σαμψών Στύλου, με (3) λαϊκούς δρόμους και μία «Ποδηλατοβόλτα».

Πρόκειται για τρεις βατές πανέμορφες φυσιολατρικές διαδρομές μέσα σε πλούσια βλάστηση ακολουθώντας – κυρίως την ροή του Ποταμού Κοιλιάρη.

 • 1ος ΑΓΩΝΑΣ: 13,5χλμ
 • 2ος ΑΓΩΝΑΣ: ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ 6χλμ (περπάτημα-τρέξιμο)
 • 3ος ΑΓΩΝΑΣ: ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ 3,5 χλμ (περπάτημα – τρέξιμο για παιδιά Δημοτικού – Γυμνασίου και γονείς)
 • 4ος ΑΓΩΝΑΣ: ΠΟΔΗΛΑΤΟΒΟΛΤΑ 13,5 χλμ (ποδηλασία – mountain bike για όλες τις ηλικίες άνω των 10 ετών)

Φέτος είναι ο έβδομος   χρόνος των εκδηλώσεων που πάντα γίνονται Ιούνιο, καθώς είναι μία περίοδος που ο Κοιλιάρης και οι άλλοι ποταμοί τρέχουν πιο δυνατά και η βλάστηση είναι πιο πλούσια. Επομένως θα είναι πιο όμορφες οι διαδρομές και θα κάνει πιο πολύ δροσιά για τους συμμετέχοντες.

Στους 4 αγώνες θα υπάρχει :

 • 1) Επαρκής εφοδιασμός σε υγρά.
 • 2) Επαρκής σήμανση της πορείας διαδρομής των αθλητών με εθελοντές- δείκτες.
 • 3) Στον Μαθητικό αγώνα των 3,5 χλμ θα δοθούν α) αναμνηστικά διπλώματα β) μπλουζάκια και η δωρεάν συμμετοχή τους. Θα κληρωθεί ποδήλατο για τα παιδιά.
 • 4) Στην ποδηλατόβολτα θα δοθούν αναμνηστικά διπλώματα και μπλουζάκια.
 • 5) Μέσο μεταφοράς για τους συμμετέχοντες από το τερματικό χωριό Στύλος προς τις αφετηρίες Ν.Χωριό και Καλύβες.
 • 6) Υπεύθυνη συλλογή προσωπικών αντικειμένων από τις αφετηρίες και παράδοση στον τερματικό σταθμό των αγώνων στον Στύλο.
 • 7) Θα δοθούν σε όλους τους συμμετέχοντες των (2) δύο πρώτων αγώνων, α) αναμνηστικό δίπλωμα, β) μετάλλιο και γ) μπλουζάκι. Στους (3) τρείς πρώτους όλων των κατηγοριών θα δοθεί και κύπελλο.
 • 8) Παροχή δωρεάν υπηρεσιών αθλητικού μασάζ στον Στύλο.
 • 9) Δωρεάν φύλαξη παιδιών από εξειδικευμένο προσωπικό στην πλατεία του χωριού Στύλος.
 • 10) Στον τερματισμό στο χωριό Στύλος θα δοθεί στους συμμετέχοντες κέρασμα.

Τα έσοδα που θα προκύψουν θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι” ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2.830.770 €

Ο Δήμος Αποκορώνου υπέβαλε στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας “Βελτίωση των υποδομών των δικτύων ύδρευσης” πρόταση για τη χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο “ΥΔΡΕΥΣΗ ΑΣΤΙΚΗΣ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΠΟ ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ ΕΩΣ ΚΑΒΡΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΕ ΒΑΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ” η οποία αποτελείται από τέσσερα (4) υποέργα και έχει συνολική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 2.830.770 ευρώ. Ο Δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης αναλύοντας την πρόταση ανέφερε:

Ύδρευση ανατολικού τμήματος δημοτικής ενότητας Βάμου

 • Η ύδρευση ολόκληρης της δημοτικής ενότητας Βάμου γίνεται με αξιοποίηση των πηγών Αρμένων, από τις οποίες επίσης υδρεύονται οι οικισμοί Καλυβών (σημαντική τουριστική περιοχή στο δυτικό Αποκόρωνα), Αρμένων και Νιου Χωριού της δημοτικής ενότητας Αρμένων ενώ παράλληλα αρδεύεται η πεδινή ζώνη του ποταμού Κοιλιάρη (πέριξ των παραπάνω οικισμών). Ήδη η παραπάνω αξιοποίηση των πηγών δεν δύναται να καλύψει μελλοντικά τη δημοτική ενότητα Βάμου (λαμβάνοντας υπόψη τον τουριστικό και οικιστικό χαρακτήρα της περιοχής), ήδη την καλύπτει προβληματικά ιδίως κατά τη θερινή περίοδο που παρατηρούνται και οι μεγαλύτερες απαιτήσεις σε πόσιμο νερό. Λόγω των ειδικών υδρογεωλογικών συνθηκών της περιοχής των πηγών δεν είναι δυνατή η αύξηση της θερινής παροχής νερού ύδρευσης η δε ανόρυξη υδρογεωτρήσεων θα οδηγούσε σε είσοδο θαλασσινού νερού στον υδροφορέα. Αντίθετα στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Βρυσών του δήμου, λειτουργεί με άδεια αριθμός γεωτρήσεων, των οποίων η συνολική παροχή επαρκεί για την ύδρευση του οικισμού Βρυσών και πέριξ αυτού ενώ υπάρχει σημαντικό πλεόνασμα νερού. Το φυσικό αντικείμενο της πράξης αφορά στην κατασκευή βαρυτικών και καταθλιπτικών δικτύων μεταφοράς και διανομής πόσιμου νερού συνολικού μήκους 8859 μέτρων από την περιοχή των Βρυσών προς την περιοχή του οικισμού Βάμου, μετά της κατασκευής δύο (2) νέων αντλιοστασίων, της προμήθειας και τοποθέτησης μηχανολογικού εξοπλισμού στα δύο (2) νέα αντλιοστάσια αλλά και σε τρίτο που είναι ήδη κατασκευασμένο και των έργων εκσυγχρονισμού και διασύνδεσης του νέου δικτύου με υφιστάμενη δεξαμενή (υψηλή Βάμου). Σκοπός της πράξης είναι η αξιοποίηση του διαθέσιμου πλεονάσματος πόσιμου νερού της περιοχής των Βρυσών έτσι ώστε να ανακουφιστούν οι πηγές Αρμένων.
 • Συνολικό μήκος βαρυτικών αγωγών μεταφοράς νερού ύδρευσης (μελέτης) :    4790 μέτρα.
 • Συνολικό μήκος καταθλιπτικών αγωγών μεταφοράς νερού ύδρευσης (μελέτης) :    3213 μέτρα.
 • Συνολικό μήκος αγωγών διανομής νερού ύδρευσης (μελέτης) :            856 μέτρα.
 • Συνολικός αριθμός νέων αντλιοστασίων (μελέτης) :                2.
 • Πλήρης μηχανολογικός εξοπλισμός αντλιοστασίων (αριθμός) :            3.

Ύδρευση παραλιακής – τουριστικής περιοχής από Γεωργιούπολη έως Καβρό

 • Η ύδρευση της παραλιακής – τουριστικής περιοχής από Γεωργιούπολη έως Καβρό της δημοτικής ενότητας Γεωργιουπόλεως, γίνεται σήμερα με άντληση νερού από τη λίμνη Κουρνά και τις πηγές Αργυρούπολης και συμπληρωματικά από το ταχυδιυλιστήριο του ΟΑΚ στην περιοχή των Δραμίων της δημοτικής ενότητας Γεωργιουπόλεως. Στην περιοχή μεταξύ των οικισμών Μάζας και Φονέ, νοτιοδυτικά της περιοχής – στόχου της πράξης, έχει γίνει ανόρυξη και αδειοδότηση μίας γεώτρησης (περιοχή Μάζας), χωρίς αξιοποίηση ακόμη των διαθέσιμων υδάτων ενώ προγραμματίζεται από το δήμο σύντομα η ανόρυξη και αδειοδότηση μίας επιπλέον υδρογεώτρησης. Επίσης σε υφιστάμενη δεξαμενή πλησίον του οικισμού Μάζας, μεταφέρεται πλεονασματικός όγκος νερού από γεωτρήσεις της περιοχής του οικισμού Βρυσών, μικρό μέρος του οποίου αξιοποιείται για την ύδρευση των οικισμών Μάζας, Χάμπαθας και Φονέ. Οι παραπάνω διαθέσιμοι όγκοι νερού μεταφέρονται στην πρόσφατα κατασκευασμένη δεξαμενή χωρητικότητας 1000 κ.μ. στην περιοχή Αλμυρού (πλησίον του οικισμού Γεωργιούπολης) και από εκεί με το υφιστάμενο δίκτυο, αλλά και νέο δίκτυο που έχει μελετήσει και θα κατασκευάσει ο δήμος, τροφοδοτείται το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης του οικισμού Γεωργιούπολης. Το φυσικό αντικείμενο της πράξης αφορά στην κατασκευή νέων δικτύων μεταφοράς και διανομής νερού ύδρευσης συνολικού μήκους 9328 μέτρων με σκοπό την ενίσχυση της ύδρευσης στην παραλιακή τουριστική – αστική περιοχή από τον οικισμό Γεωργιούπολης έως και τον οικισμό Καβρό μέσω της αξιοποίησης του σημαντικού πλεονάσματος νερού από τις γεωτρήσεις της περιοχής από τον οικισμό Μάζας έως τον οικισμό Φονέ σε συνδυασμό με τα πρόσφατα κατασκευασμένα αλλά και τα προγραμματισμένα από το δήμο έργα ύδρευσης, με παράλληλη μείωση έως μηδενισμό των αντλούμενων ποσοτήτων νερού από την περιβαλλοντικά ευαίσθητη λίμνη Κουρνά.
 • Συνολικό μήκος αγωγών μεταφοράς νερού ύδρευσης (μελέτης) :    2415 μέτρα.
 • Συνολικό μήκος αγωγών διανομής νερού ύδρευσης (μελέτης) :        6913 μέτρα.

Τελειώνοντας, ο Δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα έργα πετυχαίνουν δύο (2) στόχους, εξασφαλίζουν επαρκή ποσότητα και ποιότητα νερού για ανθρώπινη κατανάλωση, ανακουφίζουν τις πηγές Αρμένων και μηδενίζουν την αντλούμενη ποσότητα νερού από την περιβαλλοντικά ευαίσθητη Λίμνη Κουρνά αναβαθμίζοντας εν γένει το περιβάλλον.


Facebook twitter youtube