^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ “ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΝΕΟΥ ΒΟΑΚ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ”


Απάντηση στην ολοκληρωμένη πρόταση διέλευσης του νέου Β.Ο.Α.Κ. στον Δήμο Αποκορώνου, όπως αυτή διαμορφώθηκε για επιλεγμένες τροποποιήσεις που θα συνεισφέρουν στη συνολική αποδοτικότητα του έργου, απέστειλε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στο Δήμο Αποκορώνου.
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, είναι ιστορική ευκαιρία για τον τόπο μας, και πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί συμβάλλοντας στην επίλυση, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, των όποιων πραγματικών προβλημάτων ανακύπτουν από την προτεινόμενη διέλευση του νέου αυτοκινητοδρόμου, χωρίς να ενδώσουμε σε τοπικά μικροσυμφέροντα, προτείνοντας ουσιαστικές βελτιώσεις, γιατί εμείς είμαστε οι βιωματικοί γνώστες των καθημερινών μετακινήσεων στον Δήμο μας, της αναπτυξιακής του δυναμικής και της πρωτεύουσας σημασίας για τη διατήρηση των ζωνών παραγωγής των τοπικών μας προϊόντων και των ευαίσθητων περιβαλλοντικά περιοχών που θέλουμε να αποδώσουμε, ως παρακαταθήκη, στις επόμενες γενιές.

Το έγγραφο του Υπουργείου αναφέρει : “1. Στο πλαίσιο των διαδικασιών που προωθούνται για την ανάθεση της Σύμβασης Παραχώρησης:«ΜΕΛΕΤΗ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΒΟΑΚ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΧΑΝΙΑ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ», έχει εκπονηθεί και έχει υποβληθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τα νέα τμήματα του αυτοκινητοδρόμου στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος, για έλεγχο και έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων.
Ο οριστικός και τελικός σχεδιασμός του οδικού έργου όμως, θα είναι αυτός που θα προκύψει μετά την έγκριση της ΜΠΕ και αφού ενσωματωθούν σε αυτόν όλα τα μέτρα, οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα τεθούν από την αρμόδια αρχή για την κατασκευή και λειτουργία του.
Όπως προβλέπεται από την περιβαλλοντική διαδικασία, ο φάκελος της ΜΠΕ αποστέλλεται
από την αρμόδια Περιβαλλοντική Αρχή στους αρμόδιους δημόσιους φορείς και υπηρεσίες προς γνωμοδότηση και γίνεται δημοσιοποίηση της ΜΠΕ για τη διενέργεια δημόσιας διαβούλευσης.
Μέσω αυτής της διαδικασίας, οι γνωμοδοτήσεις και οι απόψεις που θα υποβληθούν (από τους αρμόδιους δημόσιους φορείς και υπηρεσίες), με επαρκή και νόμιμη αιτιολογία, θα ληφθούν υπόψη για την αξιολόγηση της ΜΠΕ και την διαμόρφωση των Περιβαλλοντικών Όρων που θα πρέπει να τηρηθούν για την υλοποίηση του έργου.
Τα αιτήματα τροποποίησης της χάραξης, θα ληφθούν υπόψη και θα εξεταστούν στον ίδιο χρόνο για ολόκληρο το μήκος του έργου, προκειμένου να αξιολογηθεί αν και ποια μπορούν να γίνουν αποδεκτά ή να απορριφθούν.
2. Η επιλογή της χάραξης της οδού σε όλο το μήκος του ΒΟΑΚ, έγινε με στόχο να είναι εφικτή η λειτουργία ενός σύγχρονου συστήματος παροχής υπηρεσιών οδικής μεταφοράς, ώστε να τηρούνται όλες οι σύγχρονες προδιαγραφές κατασκευής ενός κλειστού αυτοκινητοδρόμου, με τους κατάλληλους ανισόπεδους κόμβους και σύστημα παραπλεύρων, προκειμένου να προκύψει μία ασφαλής και γρήγορη σύνδεση των αστικών κέντρων και των παραγωγικών περιοχών του ΒΟΑΚ, επιτυγχάνοντας τη βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης, άνεσης και ασφάλειας των χρηστών.
Η χάραξη που εξετάστηκε στη ΜΠΕ, προτάθηκε αφού διερευνήθηκαν σαφώς κι άλλες εναλλακτικές λύσεις, από τη συγκριτική αξιολόγηση των οποίων προέκυψε να υπερτερεί η προτεινόμενη, θεωρώντας ότι η χάραξη του ΒΟΑΚ που θα υλοποιηθεί θα πρέπει να ικανοποιεί τα παραπάνω κριτήρια, σε συνδυασμό με την προσπάθεια εφαρμογής μίας όσο το δυνατό τεχνικά εφικτής και οικονομικά βιώσιμης λύσης.”

Τελειώνοντας ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ανέφερε ότι με βάση τα παραπάνω οι προτεινόμενες παρεμβάσεις, σε συνέχεια των μέχρι σήμερα διαβουλεύσεων και των προηγούμενων αποφάσεων του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου, με στόχο να βελτιωθεί το συνολικό σύστημα των μετακινήσεων και να διασφαλιστεί ότι το έργο θα επιφέρει τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, στους κατοίκους και στους επισκέπτες μας, ο Δήμος μας θα συμμετέχει στη δημόσια διαβούλευση που προβλέπεται κατά τη δημοσιοποίηση της Μ.Π.Ε., η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ “ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ COVID-19”


Με γνώμονα την άμεση ανοσολογική προστασία των πολιτών έναντι της λοίμωξης COVID-19,υλοποιείται από την Ελληνική Κυβέρνηση το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών κατά της νόσου COVID-19. Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου και της επιτάχυνσης της υλοποίησης του εμβολιαστικού προγράμματος και με στόχο την εμβολιαστική κάλυψη απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών, το Υπουργείο Υγείας, τα συναρμόδια Υπουργεία και οι οικείες Υγειονομικές Περιφέρειες πρόκειται να υλοποιήσουν επιχειρησιακό πρόγραμμα για την κάλυψη απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών, ανεξαρτήτως εμβολιαστικής τους κάλυψης. Οι εμβολιασμοί θα διενεργηθούν κατά τα χρονικά διαστήματα Δευτέρα, 5 Ιουλίου έως Τρίτη 20 Ιουλίου (α’ δόση) και Δευτέρα, 26 Ιουλίου έως Τρίτη, 10 Αυγούστου 2021 (β’ δόση).
Στο πλαίσιο αυτό  ενημερώνονται όσοι πολίτες επιθυμούν να εμβολιαστούν και δεν έχουν κλείσει ακόμα το ραντεβού τους ότι Κινητή Μονάδα Εμβολιασμών θα βρίσκεται την Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021 στο πρώην Δημαρχείο στον Καβρό για την πραγματοποίηση εμβολιασμών. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 2825340335 και 2825340344  για περαιτέρω πληροφορίες και δήλωση στοιχείων.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ “ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΒΥΘΙΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΔΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ”


Στη τοποθέτηση (4) τεσσάρων συστημάτων βυθιζόμενων κάδων ανακύκλωσης διαβαθμισμένης συμπίεσης απορριμμάτων προϋπολογισμού 322.400,00 ευρώ μέσω χρηματοδοτικού προγράμματος του Πράσινου Ταμείου και ιδίων πόρων, προχωρεί ο Δήμος Αποκορώνου.
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο Δήμος Αποκορώνου αναζητώντας τεχνικές λύσεις ώστε να καλυφθούν οι  ανάγκες  υγιεινής  αποθήκευσης  των  παραγομένων  οικιακών  απορριμμάτων  και ανακυκλώσιμων υλικών σε σημεία που απαιτούν αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου τους,   κατέληξε   στην   εφαρμογή   συστήματος  κάθετης διαβαθμισμένης συμπίεσης.  Τα συστήματα αυτά   θα εξυπηρετούν τις ανάγκες αποθήκευσης σε ορισμένα σημεία του Δήμου όπου υπάρχουν συστάδες με μεγάλο αριθμό κάδων που παρουσιάζουν μεγάλο όγκο και εκτεταμένη κατάληψη του οδοστρώματος. Επίσης, οι υφιστάμενοι κάδοι δημιουργούν σοβαρό αντιαισθητικό πρόβλημα λόγω   του   ότι   υπερχειλίζουν   τακτικά   με   απορρίμματα   και   δημιουργούνται   προβλήματα δυσάρεστων οσμών, γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις για την εμπορική δραστηριότητα στα κεντρικά σημεία. Με το σύστημα της κάθετης διαβαθμισμένης συμπίεσης αποφεύγεται η όχληση από οσμές και εικόνες ξεχειλισμένων κάδων και δημιουργούνται διακριτικά σημεία συλλογής απορριμμάτων χωρίς οσμές, με αποτέλεσμα την αναβάθμιση των δημοτικών κοινόχρηστων χώρων.
Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, δήλωσε ότι τα συστήματα διαβαθμισμένης συμπίεσης θα συμβάλλουν στη γενική αισθητική αναβάθμιση της εικόνας του περιβάλλοντος χώρου στα σημεία εγκατάστασης. Επίσης, παράλληλα θα επιτυγχάνεται η αύξηση της αποθηκευτικής δυναμικότητας απορριμμάτων, καθόσον ένα σύστημα διαβαθμισμένης συμπίεσης αντικαθιστά ικανοποιητικό αριθμό κοινών τροχήλατων κάδων χάρη στο σύστημα συμπίεσης, άρα το αποτέλεσμα θα είναι και η μικρότερη δυνατή κατάληψη κοινόχρηστων χώρων. Παράλληλα, επιτυγχάνεται η αποτροπή της έκθεσης των απορριμμάτων στην κοινή θέα και η ασφαλής αποθήκευσή τους χωρίς προβλήματα οσμών. Τέλος, δεν απαιτείται καμία μετατροπή στα απορριμματοφόρα, με αποτέλεσμα τα οχήματα που εξυπηρετούν τους υπάρχοντες κοινούς τροχήλατους κάδους, να εξυπηρετούν ταυτόχρονα και τα συστήματα διαβαθμισμένης συμπίεσης του Δήμου.
Τελειώνοντας, ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης τόνισε ότι ο Δήμος μας συνεχίζει τη συγκεκριμένη προσπάθεια και υπέβαλε στην πρόσκληση του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” ανάλογη πρόταση προϋπολογισμού 3.322.000,00 €, προκειμένου να αναβαθμίσουμε τις συνθήκες υγιεινής και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ “ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ COVID-19”


Με γνώμονα την άμεση ανοσολογική προστασία των πολιτών έναντι της λοίμωξης COVID-19,υλοποιείται από την Ελληνική Κυβέρνηση το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών κατά της νόσου COVID-19. Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου και της επιτάχυνσης της υλοποίησης του εμβολιαστικού προγράμματος και με στόχο την εμβολιαστική κάλυψη απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών, το Υπουργείο Υγείας, τα συναρμόδια Υπουργεία και οι οικείες Υγειονομικές Περιφέρειες πρόκειται να υλοποιήσουν επιχειρησιακό πρόγραμμα για την κάλυψη απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών, ανεξαρτήτως εμβολιαστικής τους κάλυψης. Οι εμβολιασμοί θα διενεργηθούν κατά τα χρονικά διαστήματα Δευτέρα, 5 Ιουλίου έως Τρίτη 20 Ιουλίου (α’ δόση) και Δευτέρα, 26 Ιουλίου έως Τρίτη, 10 Αυγούστου 2021 (β’ δόση).
Στο πλαίσιο αυτό  ενημερώνονται όσοι πολίτες επιθυμούν να εμβολιαστούν και δεν έχουν κλείσει ακόμα το ραντεβού τους ότι Κινητή Μονάδα Εμβολιασμών θα βρίσκεται την Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021 στο πρώην Δημαρχείο στον Καβρό για την πραγματοποίηση εμβολιασμών. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 2825340335 και 2825340344 για να δηλώσουν τα στοιχεία τους μέχρι αύριο Παρασκευή 2 Ιουλίου και ώρα 15:00.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ “ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΣΤΟΝ ΔΥΤΙΚΟ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ”


Με ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ανέφερε ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο της 29/06/2021 υπερψηφίστηκε, μόνο από τους συμβούλους της παρούσας Δημοτικής Αρχής, το συμφωνητικό μίσθωσης αγροτεμαχίου για την κατασκευή νέας, συμπληρωματικής  δεξαμενής άρδευσης στο Ν. Χωριό.  Κατόπιν των παραπάνω, τα έργα διακοπής τροφοδοσίας των δικτύων της περιοχής Δυτικού Αποκόρωνα, από τη δεξαμενή Μεγάλων Χωραφίων, με ακατάλληλα για την καλλιέργεια αβοκάντο νερά των πηγών Ζούρμπου, μπαίνουν στην τελική φάση υλοποίησής τους. Επισημαίνεται ότι τα παραπάνω έργα μελετήθηκαν, από τον Δήμο Αποκορώνου, χωρίς να έχει θεσμική υποχρέωση για αυτό, έπειτα από συνεχή δίκαια αιτήματα των παραγωγών της περιοχής.
Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, τόνισε ότι δυστυχώς, για μία ακόμη φορά οι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης δεν μπόρεσαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, με τον συνδυασμό «Αποκόρωνας, Ενότητα, Ελπίδα και Προοπτική» να αποχωρεί και τους συνδυασμούς «Αποκόρωνας η Γη μας» και «Λαϊκή Συσπείρωση» να καταψηφίζουν, φέρνοντας ως πρόσκομμα τη δαπάνη για τη μίσθωση, η οποία σημειωτέον είναι μηδαμινή, σε σχέση με το προφανές όφελος που θα προκύψει για τους παραγωγούς, λόγω της προστασίας των καλλιεργειών τους από την ξήρανση αλλά και της δυνατότητας στρεμματικής επέκτασης της πολύ προσοδοφόρας καλλιέργειας αβοκάντο. Η συγκεκριμένη λύση είναι άμεση αναγκαία και μοναδική μιας και η τοποθέτηση της νέας δεξαμενής άρδευσης από τον Ο.Α.Κ. θα πραγματοποιηθεί δίπλα στην υπάρχουσα, χωρίς να απαιτούνται νέα δίκτυα ή άλλες εγκαταστάσεις, με το κόστος κατασκευής να περιορίζεται δραστικά. Η αντιπρότασή τους για μη κατασκευή συμπληρωματικής δεξαμενής και την εκ περιτροπής άρδευση στην περιοχή (με υδρονομείς !) φέρνει τους αγρότες πολλές δεκαετίες πίσω (δεκαετία το 50), γεγονός που δεν είναι αποδεκτό από μία Δημοτική Αρχή, με έντονα αναπτυξιακό προσανατολισμό, όπως έχει αποδείξει ότι είναι η παρούσα και θα πρέπει ίσως να δώσουν εξηγήσεις επ΄αυτού στους άμεσα ενδιαφερόμενους, που δεν είναι άλλοι από τους αγρότες της περιοχής.
Καταλήγοντας ο  Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, συμπλήρωσε ότι βασικό μας μέλημα είναι η στήριξη των παραγωγών του Αποκόρωνα και εξ’αυτής η οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Σε αυτή τη κατεύθυνση ο Δήμος μας θα είναι δυναμικά παρών και θα συνεχίζει να αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες που παρέχει ο τόπος και οι άνθρωποί του πέρα από μικροσκοπιμότητες που μπαίνουν εμπόδιο στην αναπτυξιακή του τροχιά.
Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης κάλεσε όλες τις υγιείς δυνάμεις του Αποκόρωνα να συμπράξουν προς την κατεύθυνση αυτή.


Facebook twitter youtube