^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

Ασή Γωνιά

Η Ασή Γωνιά, η μικρότερη σε έκταση ΔΕ του Δήμου Αποκορώνου, βρίσκεται νοτιοανατολικά του Δήμου Αποκορώνο, βόρεια του Δήμου Σφακίων, στα σύνορα με το Nομό Ρεθύμνου. Απέχει 56,5χλμ. από τα Χανιά και 35χλμ. από το Ρέθυμνο. Καπετανοχώρι σκαρφαλωμένο σε ένα μικρό λόφο των Λευκών Ορέων, η Ασή Γωνιά ελέγχει τα ορεινά περάσματα προς την Ανατολή, γεγονός που εξηγεί γιατί πρωτοστάτησε στους αγώνες κατά της Τουρκοκρατίας, αλλά και στην αντίσταση κατά των Γερμανών στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Λόγω της γεωγραφικής του, φυσικής οχυρωτικής αλλά και απρόσιτης θέσης του σε υψόμετρο 585 μ. επί της ανατολικής πλευράς του όρους Αγκάθες, συνδεθηκε έντονα με την ιστορία των αγώνων του κρητικού λαού από εποχής Ενετοκρατίας, όπου και αποτελούσε κέντρο επαναστάσεων.

Περισσότερα...

Φρες

Ο παλιός Δήμος Φρε και σημερινή Δ.Ε. Φρε του Δήμου Αποκορώνου, ήταν ένας από τους 4 δήμους του Αποκόρωνα, που συστάθηκαν το 1880 και είχε 14 χωριά με 4.329 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 1881. H ιστορική του διαδρομή ήταν πολύ σημαντική με πλούσια δράση, εθνική και κοινωνική. Το 1911 οι δήμοι καταργήθηκαν και για ένα μικρό χρονικό διάστημα είχαμε τους αγροτικούς δήμους, ενώ το 1925 συστάθηκαν οι κοινότητες και κάθε χωριό απόκτησε την αυτοτέλεια του. Με το πρόγραμμα Ι. Καποδίστρια, το 1998 έγινε η ανασύσταση του Δήμου Φρε, με αποτέλεσμα να έχει περιορισμένη πληθυσμιακή σύνθεση και συνεπώς μικρές δυνατότητες ανάπτυξης και προοπτικής.

Περισσότερα...

Κρυονερίδα

Η Δ.Ε. Κρυονερίδας καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας του Αποκόρωνα και συνορεύει με τη Δ.Ε. Βάμου από τα βόρεια, το Δήμο Σφακίων από νότια, ανατολικά με τη Δ.Ε. Γεωργιούπολης και δυτικά με τη Δ.Ε. Φρέ. Ο πληθυσμός της Δ.Ε., σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ανέρχεται σε 2330, καταλαμβάνοντας έκταση 67,5 χλμ2 περίπου και είναι κυρίως ημιορεινή, πλούσια σε φυσική ομορφιά και πολιτιστικά μνημεία που μπορεί να απολαύσει ο κάθε επισκέπτης.

Περισσότερα...

Αρμένοι

Η Δημοτική Ενότητα Αρμένων βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του Δήμου Αποκορώνου και συνορεύει με τον Δήμο Χανίων. Η συνολική έκταση της Δ.Ε. είναι 55,2 τ. χλμ. και αντιπροσωπεύει το 2,33% της έκτασης του Ν. Χανίων ή το 0,66% της έκτασης της Περιφέρειας Κρήτης. Ο συνολικός πληθυσμός του Δήμου το 2001 είναι 3.250 άτομα και αντιπροσωπεύει το 2,16% του συνολικού πληθυσμού του Ν. Χανίων ή το 0,54% της Περιφέρειας Δυτικής Κρήτης.

Περισσότερα...

Γεωργιούπολη

Η Δ.Ε. Γεωργιούπολης βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Δήμου Αποκορώνου και συνορεύει με το Δήμο Ρεθύμνου. Απότελείται από 5 Τοπικές Κοινότητες και σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ο πληθυσμός της ανέρχεται στους 2.483 κατοίκους

Περισσότερα...


Facebook twitter youtube