Παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα μια προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις, παρουσιάζοντας τον Δήμο Αποκορώνου στην 71η θέση μεταξύ των Δήμων της χώρας, ως προς το ύψος των χρηματοδοτήσεων.
Ψυχραιμία και σύνεση στους επικριτές και κυρίως, ας μιλήσουμε με πραγματικά δεδομένα και όχι με επιλεκτικές αναγνώσεις αριθμών.
Υπάρχει μια βασική παράμετρος που σκόπιμα ή από άγνοια παραλείπεται, οι χρηματοδοτήσεις των Δήμων την τελευταία επταετία επηρεάστηκαν καθοριστικά από τις μεγάλες θεομηνίες του 2019 και τις καταστροφές που αυτές προκάλεσαν.
Δεν υπέστησαν όλοι οι Δήμοι τις ίδιες ζημιές, δεν είχαν όλοι τις ίδιες ανάγκες και, συνεπώς, δεν έλαβαν τις ίδιες έκτακτες χρηματοδοτήσεις. Ο Δήμος Αποκορώνου διεκδίκησε και εξασφάλισε σημαντικούς πόρους, ανάλογους με τις καταστροφές και τις πραγματικές ανάγκες του τόπου μας.
Υπάρχει, όμως, και κάτι ακόμη σημαντικότερο, δεν αρκεί να εξασφαλίζεις χρηματοδοτήσεις, πρέπει να μπορείς να τις αξιοποιείς και να τις μετατρέπεις σε έργα.
Ας δούμε, λοιπόν, τους επίσημους προϋπολογισμούς:
- 2021: 46.845.551,36 € • 2022: 44.123.128,30 € • 2025: 32.783.084,05 €
Η σημαντική αυτή διαφοροποίηση δεν μπορεί να ερμηνεύεται αποκομμένα από τη διαδρομή των χρηματοδοτήσεων, τις εντάξεις έργων και, κυρίως, την απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων.
Ο Δήμος Αποκορώνου κατάφερε μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να προχωρήσει στην αξιοποίηση σημαντικών χρηματοδοτήσεων από προγράμματα όπως ο «Αντώνης Τρίτσης», ο «ΦιλόΔημος», το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Κρήτης και άλλες χρηματοδοτικές πηγές.
Πόροι που εντάχθηκαν, έργα που προχώρησαν, χρηματοδοτήσεις που αξιοποιήθηκαν και απορροφήθηκαν.
Αυτό είναι αποτέλεσμα δουλειάς και αποτελεσματικότητας, όχι αδυναμίας, επομένως, είναι τουλάχιστον αδόκιμο να επιλέγεις μία συγκεκριμένη χρονιά, να απομονώνεις έναν αριθμό και να επιχειρείς να αξιολογήσεις συνολικά τη χρηματοδοτική πορεία ενός Δήμου, χωρίς να εξετάζεις τη διαχρονική εξέλιξη των εντάξεων, των πληρωμών και των απορροφήσεων.
Και επειδή ακούμε πολλά περί οικονομικής κατάρρευσης και δήθεν οικονομικού αδιεξόδου, υπάρχει μία ακόμη απάντηση, εντός του έτους ο Δήμος Αποκορώνου προχωρά στον μηδενισμό της οφειλής προς τη ΔΕΗ, με ίδιους δημοτικούς πόρους.
Αυτό δεν γίνεται από έναν Δήμο που βρίσκεται σε οικονομική κατάρρευση, γίνεται από έναν Δήμο που εργάζεται για να νοικοκυρεύει τα οικονομικά του, να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του και να διατηρεί τη δυνατότητα να στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες.
Εμείς διεκδικούμε, σχεδιάζουμε, υλοποιούμε και ανοίγουμε νέους δρόμους κοινωνικής στήριξης.
Το επίδομα νεογέννητων παιδιών είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μια πρωτοβουλία που αρχικά αμφισβητήθηκε, δεν στηρίχθηκε από όλους και σήμερα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, με άλλους Δήμους να ακολουθούν, αφού όμως θεσμοθετήθηκε από τη πολιτεία.
Δεν περιμέναμε να γίνει μόδα η κοινωνική πολιτική για να την εφαρμόσουμε, την κάναμε πράξη όταν κάποιοι δήλωναν απλώς παρόντες.
Η κοινωνία δεν χρειάζεται κινδυνολογία, χρειάζεται αλήθεια, έργο, αποτέλεσμα και προοπτική.
Εμείς θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα, με διαφάνεια, οικονομική υπευθυνότητα, διεκδίκηση και προτεραιότητα τον άνθρωπο.
Δεν θα επιτρέψουμε να μηδενίζεται η προσπάθεια ενός ολόκληρου Δήμου για να εξυπηρετούνται μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Και σε αυτή την πορεία θα συνεχίσουμε, με τον λαό του Αποκόρωνα, για τον Αποκόρωνα της καρδιάς μας!
