Γραμματεία-Πρωτόκολλο: 2825340300, info@apokoronas.gov.gr

Κάλεσμα Δημάρχου Αποκορώνου προς όλους προκειμένου να βρεθεί κατάλληλος τόπος για την εγκατάσταση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.)

31 Ιανουαρίου, 2024 1:07 ΜΜ

Μετά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 29.01.24, στο οποίο είχε μπει ως θέμα η εξεύρεση οριστικής λύσης για τη χωροθέτηση του ΣΜΑ, ο κ. Κουκιανάκης σε μια έσχατη προσπάθεια επίτευξης οριστικής λύσης για ένα τόσο σημαντικό θέμα πρότεινε την εκ νέου σύσταση Επιτροπής για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου για το ΣΜΑ, καλώντας συγχρόνως όλη τη τοπική κοινωνία να ενώσει δυνάμεις καταθέτοντας προτάσεις προς διερεύνηση.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, η κάθε δημοτική αρχή έχει καθήκον να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της βρίσκοντας λύσεις. Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος Αποκορώνου, ανέφερε:

“Τα τελευταία εννέα χρόνια καμία συγκεκριμένη πρόταση δεν έχει έρθει από τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης για εξεύρεση χώρου, προκειμένου να δημιουργηθεί Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμάτων (Σ.Μ.Α.) στον Αποκόρωνα. Αντιθέτως αρκούνται στην απόρριψη κάθε προτεινόμενης λύσης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Μάλιστα, οι παρατάξεις του κυρίου Γύπαρη και του κυρίου Μελισσάκη στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αποκορώνου περιορίστηκαν στη στείρα άρνηση, όχι μόνο απορρίπτοντας τις προτάσεις που τέθηκαν προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και χωρίς να εισφέρουν καμία νέα, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να δώσει τη λύση του προβλήματος των απορριμάτων στον Δήμο μας.

Τέσσερις εναλλακτικές προτάσεις τέθηκαν προς συζήτηση στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο.
Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι οι προαναφερθείσες παρατάξεις του κυρίου Γύπαρη και του κυρίου Μελισσάκη, αφενός, δεν δέχτηκαν καμία πρόταση, συμπεριλαμβανομένης αυτής στη θέση Ξεπαπαδιά, αφετέρου, δεν πρότειναν κάποια εναλλακτική πρόταση για την εξεύρεση νέου κατάλληλου χώρου. Μάλιστα, αρνήθηκαν να συμμετέχουν στην επιτροπή εξεύρεσης κατάλληλου χώρου για τον Σ.Μ.Α.

Όταν κάποιος α) απορρίπτει την πρόταση για ίδρυση ΔΕΥΑ, β) απορρίπτει την πρόταση για εγκατάσταση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμάτων (Σ.Μ.Α.), γ) απορρίπτει την πρόταση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, η οποία σημειωτέον στόχο έχει να ελαφρύνει τους δημότες από τις δαπάνες κατανάλωσης ενέργειας, δ) απορρίπτει την αύξηση των δημοτικών τελών, τότε μάλλον έχει υπόψη του κάποιο μαγικό τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να λυθούν τα καθημερινά προβλήματα των δημοτών. Πώς, λοιπόν, θα αντιμετωπίσει ο Αποκόρωνας τα ζητήματα της διαχείρισης των απορριμάτων, καθώς και των υδάτινων πόρων ή τις δαπάνες κατανάλωσης ενέργειας; Με συνεχείς αρνήσεις χωρίς αντιπροτάσεις;

Αυτές οι τακτικές δεν δείχνουν πραγματική διάθεση για εξεύρεση λύσης. Όσο μένουν άλυτα τα προβλήματα, τόσο διογκώνονται. Η ιστορία αυτό διδάσκει. Η μέχρι σήμερα απόρριψη κάθε πρότασης έχει οδηγήσει στη μη επίτευξη οριστικής λύσης.

Τα προβλήματα αυτά δεν γίνεται να παραμείνουν άλυτα. Έχουμε χρέος στον Αποκόρωνα να προχωρήσουμε μπροστά, όχι να μένουμε στάσιμοι με κίνδυνο να βαλτώσουμε.

Καλώ όλους τους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, αυτονόητα ανεξαρτήτως παραταξιακής προέλευσης,

1) να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να βρεθεί κατάλληλος τόπος για την εγκατάσταση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμάτων (Σ.Μ.Α.)
2) να ενημερώνουν τους δημότες, χωρίς να αποκρύπτουν την πραγματικότητα για τον Σ.Μ.Α., ότι, δηλαδή, δεν πρόκειται για χώρο ταφής απορριμάτων αλλά για χώρο μεταφόρτωσης απορριμάτων, ότι τα απορρίμματα θα μεταφέρονται σε κλειστά κοντέινερ και θα εκφορτώνονται αμέσως σε άλλα ημιρυμουλκούμενα οχήματα, όπου και θα συμπιέζονται, χωρίς να έρχονται σε επαφή με το έδαφος, με αποτέλεσμα να μειώνεται τόσο ο αριθμός των δρομολογίων μεταφοράς τους και το αντίστοιχο κόστος αυτής, καθώς και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνεται κατακόρυφα το επίπεδο καθαριότητας όλου του Δήμου Αποκορώνου.

Η απραγία μόνο τροφοδοτεί τα προβλήματα. Χρειαζόμαστε γόνιμο διάλογο με πραγματική διάθεση εξεύρεσης λύσεων για το Δήμο μας, ώστε να καταλήξουμε και να επιτύχουμε τη βέλτιστη δυνατή λύση.”

This site is registered on wpml.org as a development site.