Γραμματεία-Πρωτόκολλο: 2825340300, info@apokoronas.gov.gr

Καταγραφή και ιεράρχηση προβλημάτων στο Δημοτικό Σχολείο Βρυσών Αποκορώνου – ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΥΚΙΑΝΑΚΗΣ: «Διαρκής ο αγώνας για βελτίωση των σχολείων μας»

9 Αυγούστου, 2023 4:05 ΜΜ

Στις 21 Ιουνίου 2023, μετά τις αξιολογικές κρίσεις των διευθυντών σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ο διοικητικός χάρτης των σχολείων της επικράτειας άλλαξε ριζικά.  Μάλιστα με την ανάληψη των καθηκόντων τους  στα νέα τους σχολεία, οι νέοι διευθυντές καταγράφουν και ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές (δήμους, διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Περιφέρειες κλπ), για παραλήψεις και προβλήματα έτσι ώστε αυτά να αντιμετωπιστούν και να διευθετηθούν πριν «το πρώτο κουδούνι» του Σεπτεμβρίου.
Στα πλαίσια αυτά, ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, αποδεχόμενος έγγραφη πρόσκληση του νέου διευθυντή της σχολικής μονάδας Ευάγγελου Μαρκούγια/ Ντουκάκη, επισκέφθηκε το Δημοτικό Σχολείο Βρυσών προκειμένου και να καταγραφούν- ιεραρχηθούν οι ανάγκες του σχολικού συγκροτήματος αλλά και να έχει και ο ίδιος πλήρη εικόνα των προβλημάτων που χρήζουν επίλυσης.
Έτσι μετά την αποπεράτωση των εργασιών στις αρχές του Ιουλίου 2023, στο δίκτυο επικοινωνίας του σχολείου το οποίο για πολλά χρόνια υπολειτουργούσε και δεν παρείχε την παραμικρή ασφάλεια (πλήρη αποκατάσταση εσωτερικών κι εξωτερικών δικτύων τηλεφωνικών γραμμών του  Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και του ΟΤΕ, υψηλές ταχύτητες ίντερνετ και ισχυρότατο σήμα σε όλο το συγκρότημα, φίλτρα ενεργής προστασίας για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο από εκπαιδευτικούς και μαθητές), σειρά παίρνει το κτιριακό και οι υποδομές, οι οποίες αφορούν τόσο την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου όσο και την ασφάλεια των μαθητών /τριων.
ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΙΕΡΑΡΧΗΣΗ
Η καταγραφή ξεκίνησε από τους εξωτερικούς χώρους (κεντρική αυλή, πλαϊνοί διάδρομοι σχολείου, φρεάτια, περίφραξη) και συνεχίστηκε στο εσωτερικό (αίθουσες μαθητών/τριων, αίθουσες υπολογιστών, βιβλιοθήκης, χημείου, αμφιθεάτρου, τουαλέτες, φωτισμός, αίθουσες υπογείου όπου βρίσκεται ο λέβητας και το γυμναστήριο, κουφώματα, ηλεκτρολογικός πίνακας κλπ).
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά πράγματα μικρά ή μεγάλα που πρέπει να διευθετηθούν άμεσα ή βραχυπρόθεσμα, εντύπωση προκαλεί ωστόσο η παραμέληση- αδρανοποίηση της αίθουσας με το διαδραστικό πίνακα και τον προτζέκτορα (θα γίνει προσπάθεια για επαναφορά στην πρότερη λειτουργική της κατάσταση), όπως και το «κατεστραμμένο-εγκαταλελειμμένο» ηλεκτρονικό υλικό (φωτοτυπικά μηχανήματα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, πολυμηχανήματα  κλπ, αξίας αρκετών χιλιάδων ευρώ), που είναι στοιβαγμένο σε μικρούς αποθηκευτικούς χώρους.
Να σημειωθεί πως από το υπάρχον «άχρηστο κατεστραμμένο υλικό», εξοπλίστηκε πλήρως το γραφείο του νέου διευθυντή αφού τοποθετήθηκε αναβαθμισμένος σταθερός «γρήγορος» υπολογιστής με σύγχρονο πολυμηχάνημα που ανταποκρίνεται πλήρως στις εργασιακές ανάγκες της διοίκησης.
Επίσης με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αναμένεται να τοποθετηθούν δύο ολοκαίνουργιοι διαδραστικοί πίνακες στη σχολική μονάδα, η χρήση των οποίων διαφοροποιεί και αναβαθμίζει πλήρως τη διδασκαλία και τη μάθηση στην τάξη.
Όσον αφορά τώρα στην ιεράρχηση και την επίλυση των κτιριακών προβλημάτων συμφωνήθηκε όπως:
    1.  Να αναβαθμιστεί η ήδη υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή και να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις κι επιδιορθώσεις οι οποίες αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.
    2. Να εκτελεστούν άμεσα κάποια σημαντικά έργα που αφορούν την ασφάλεια των μαθητών/τριων και βραχυπρόθεσμα να υπάρξουν νέες ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα αλλάξουν πλήρως την εικόνα και θα δώσουν εκ νέου προστιθέμενη αξία στη «ναυαρχίδα» των σχολείων του Αποκόρωνα.
    3. Να εξεταστεί και να προωθηθεί σχέδιο για την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη-αξιοποίηση των χώρων πέριξ του σχολείου, να συνδεθούν μεταξύ τους (εκπαίδευση- αθλητισμός- πολιτισμός- αναψυχή), και να αποδοθούν προς χρήση στους δημότες και δημότισσες των Βρυσών αλλά και του Αποκόρωνα γενικότερα.
Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ
Ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Κουκιανάκης επισκέφθηκε επίσης και το χώρο του Διευρυμένου Ολοήμερου Σχολείου ρωτώντας μάλιστα λεπτομέρειες για τη λειτουργία του (χώρος προετοιμασίας φαγητού, αίθουσα σίτησης, πρόγραμμα σπουδών κλπ). Μάλιστα όπως ο ίδιος διευκρίνισε: «Με το νέο, διευρυμένο χρονικά και αναβαθμισμένο ποιοτικά, Ολοήμερο, λογικά επιτυγχάνεται μεγαλύτερη προσέγγιση του σχολικού με το εργασιακό ωράριο των γονέων (το οποίο είναι πολύ σημαντικό για μια περιοχή όπως αυτή του Αποκόρωνα). Επίσης πρέπει να εξασφαλίζεται περισσότερος ελεύθερος, δημιουργικός χρόνος για τα παιδιά στο σπίτι, εφόσον η μελέτη ολοκληρώνεται στο σχολείο και, επιπρόσθετα, επεκτείνονται οι δωρεάν παροχές της δημόσιας εκπαίδευσης.»
Από την πλευρά του ο διευθυντής κ. Μαρκούγιας, επισήμανε πως στόχος του σχολείου είναι η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του Ολοήμερου προς όφελος των παιδιών και των οικογενειών τους και η πλήρη εφαρμογή των κείμενων διατάξεων, εγκυκλίων και του ΠΔ 79/2017, οι οποίες εκτός των άλλων προβλέπουν και τα εξής για τη σίτιση: «το γεύμα των  μαθητών/τριών που φοιτούν στο Ολοήμερο παρασκευάζεται στο σπίτι με ευθύνη των  γονέων/κηδεμόνων τους, ενώ οι εκπαιδευτικοί που αναλαμβάνουν τη διδακτική ώρα της  Διατροφικής Αγωγής, εποπτεύουν, βοηθούν και καθοδηγούν τους/τις μαθητές/τριες, ώστε να αποκτήσουν τις  απαραίτητες δεξιότητες που αφορούν στη διαδικασία του γεύματος προκειμένου να εξυπηρετούνται αυτόνομα (ζέσταμα φαγητού εντός χώρου σχολείου ώστε να μην αναγκάζονται οι γονείς να φέρνουν το φαγητό λίγο πριν ξεκινήσει το Ολοήμερο, τήρηση κανόνων υγιεινής, διατροφικοί κανόνες κλπ).
Να σημειωθεί πως το Δημοτικό Σχολείο Βρυσών έχει και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή (κουζίνες, φούρνους μικροκυμάτων, τραπεζαρίες, ψυγεία κλπ), αλλά και τους κατάλληλους χώρους για την ορθή λειτουργία του Ολοήμερου.  
«ΔΙΑΡΚΗΣ ΑΓΩΝΑΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ»
Τέλος, ολοκληρώνοντας την επίσκεψη στους χώρους του Δημοτικού Σχολείου Βρυσών και πέριξ αυτού, ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Κουκιανάκης δήλωσε τα εξής: «Ο δήμος Αποκορώνου, πέρα από το γεγονός ότι είναι αρωγός σ΄ αυτόν τον διαρκή αγώνα των γονέων, των παιδιών και των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα ευαίσθητος σε θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής, προσπαθεί και θα προσπαθεί, βελτιώνοντας συνεχώς τις υλικοτεχνικές υποδομές (παλαιά κτίρια τα περισσότερα στον Αποκόρωνα, πολλές οι κακοτεχνίες  και οι παραλείψεις παρελθόντων ετών), να δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στα σχολεία ώστε οι μαθητές/τριες να απολαμβάνουν με χαρά και ασφάλεια τη διαδικασία της μάθησης. Είμαστε εδώ για να αφουγκραζόμαστε και να δίνουμε λύσεις. Σήμερα στις Βρύσες έγινε ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Με σεβασμό και συνεργασία μπορούμε να εργαστούμε όλοι μαζί για ένα σχολείο σύγχρονο, για ένα σχολείο δημοκρατικό, για ένα σχολείο ανοικτό στην κοινωνία. Με γνώμονα πάντα την αγάπη μας για τα παιδιά και το συμφέρον τους, οφείλουμε να σταθούμε με δύναμη και αξιοπρέπεια στις απαιτήσεις των καιρών και να δώσουμε τα απαραίτητα εφόδια που θα τα καταστήσουν άξια και υπεύθυνα με κοινωνική ενσυναίσθηση».

This site is registered on wpml.org as a development site.