Γραμματεία-Πρωτόκολλο: 2825340300, info@apokoronas.gov.gr

ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ-ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΤΕΓΗ

6 Σεπτεμβρίου, 2023 4:44 ΜΜ

Ο Δήμος Αποκορώνου προχώρησε στην ανάθεση της ψηφιοποίησης των Συλλογών του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Γαβαλοχωρίου και την κατασκευή διαδικτυακής πλατφόρμας «Μουσεία του Αποκόρωνα» αξιοποιώντας σχετική επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που διεκδίκησε και κέρδισε στο πλαίσιο της με αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/38830/1.2.2021 Πρόσκληση Εκδήλωσης ενδιαφέροντος για επιχορήγηση ή και αιγίδα σε δράσεις Μουσείων Νεότερου Πολιτισμού.
Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Αποκορώνου,Χαράλαμπος Κουκιανάκης, μέσω της σύμβασης θα φωτογραφηθούν και ψηφιοποιηθούν εκθέματα του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Γαβαλοχωρίου, ιδίως αυτά που αποτυπώνουν την εποχή της επανάστασης του 1821 και τις άλλες επαναστάσεις και εξεγέρσεις των Κρητών, τα οποία και θα καταχωρηθούν σε αποθετήριο και θα προβληθούν σε διαδικτυακή πλατφόρμα με την ονομασία «Μουσεία του Αποκόρωνα».
Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος Αποκορώνου τόνισε οτι μία από τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής στο πεδίο του Πολιτισμού ήταν και παραμένει η κατασκευή μιας ενιαίας διαδικτυακής πύλης (ΔΠ) για τα μουσεία που βρίσκονται στον Δήμο Αποκορώνου, ξεκινώντας από την ψηφιοποίηση και «έκθεση» των συλλογών του παλαιότερου και πιο αναγνωρισμένου, του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Γαβαλοχωρίου. Η ΔΠ αυτή σχεδιάζεται να ονομαστεί «Μουσεία του Αποκόρωνα», και σε αυτήν να αποκτήσουν ψηφιακή «στέγη» και άλλοι δημοτικοί και μη χώροι έκθεσης συλλογών, φυσικών και ψηφιακών, όπως η δημοτική πινακοθήκη στο Φρε και το Ψηφιακό Αρχείο Αποκορώνου, μια πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής που αποβλέπει στην προστασία και ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στην ΔΠ «Μουσεία του Αποκόρωνα» θα υπάρχουν σύνδεσμοι που θα οδηγούν στους καταλόγους – «εκθέσεις» των επιμέρους συλλογών των μουσείων του Δήμου, εν προκειμένω και για τους σκοπούς της εν λόγω δημόσιας σύμβασης μόνο του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Γαβαλοχωρίου.
Καταλήγοντας ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, δήλωσε : “Στοχεύουμε στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και τα εργαλεία που προσφέρονται και λαμβάνοντας υπόψη τη ραγδαία ανάπτυξη του διαδικτύου και της ψηφιακής εποχής.”

This site is registered on wpml.org as a development site.