Γραμματεία-Πρωτόκολλο: 2825340300, info@apokoronas.gov.gr

Συνάντηση στον Δήμο Αποκορώνου για τη γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης Χανιά-Δαμάστα

12 Φεβρουαρίου, 2024 3:45 ΜΜ

“ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΚΟΣΤΟΣ”

Με πλήθος κόσμου και φορέων πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με θέμα τη γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης για τη διασύνδεση Χανιά-Δαμάστα του ΑΔΜΗΕ Α.Ε. στο Δημαρχείο Αποκορώνου στις Βρύσες, σήμερα Παρασκευή 09.02.24, μετά από ανοιχτό κάλεσμα του Δημάρχου κ. Κουκιανάκη Χαράλαμπου.

Στην επιστημονική παρουσίαση της ΜΠΕ του έργου προχώρησε ο ομότιμος καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Γιδαράκος Ευάγγελος.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφεριάρχης Χανίων κ. Καλογερής Νικόλαος, ο Αντιδήμαρχος Χανίων κ. Νικηφοράκης Ιωάννης, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Αποκορώνου, Πρόεδροι και μέλη των Δημοτικών Κοινοτήτων Αποκορώνου, πολιτιστικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς του Αποκόρωνα, των Χανίων και της Κρήτης γενικότερα, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στην εναέρια κατασκευή των πυλώνων.

Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει την κατασκευή γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης από τον υφιστάμενο υποσταθμό στη Ξυλοκαμάρα έως τον υπό κατασκευή υποσταθμό στη Δαμάστα Δήμου Μαλεβιζίου η οποία θα γίνει εναέρια για μήκος 96,8 km και προβλέπεται να περιλαμβάνει 269 πυλώνες, διπλού κυκλώματος, βαρέως τύπου.

Συγκεκριμένα στην περιοχή του Αποκόρωνα, η προτεινόμενη γραμμή πρόκειται να περάσει πλησίον των οικισμών Ραμνής, Καρών, Μελιδονίου, Εμπροσνέρου, Μαθέ, Ασπρουλιάνων, Κάβαλου, Μουρίου, Κουρνά, Καστέλλου, Φυλακής, Πατήματος κ.α. με πάνω από 75 πυλώνες στο σύνολο.

Στο τέλος όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν με το ψήφισμα που διάβασε ο Δήμαρχος Αποκορώνου και το οποίο αναφέρει:

Η προστασία της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Κρήτης και του φυσικού κάλλους του νησιού μας πρέπει να αποτελούν αξίες αδιαπραγμάτευτες για όλους. Δεν επιτρέπεται να αφήσουμε να διέλθουν υπέργειοι πυλώνες υψηλής τάσης από τον τόπο μας , από τις Αποκορωνιώτικες Μαδάρες, οι οποίες επισήμως έχουν χαρακτηριστεί “Απάτητα βουνά”, από τα περιπατητικά μονοπάτια του Δήμου μας, πλησίον οικισμών και σημείων εκμετάλλευσης γης της Κρήτης στο σύνολό της.

Δεν μπορούμε να θέσουμε σε ρίσκο την υγεία των κατοίκων με την εκπεμπόμενη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, να αφήσουμε να επηρεαστεί ο πρωτογενής τομέας που είναι και ο κυριότερος της περιοχής μας, να πάνε πίσω οι προσπάθειες προώθησης του πολλά υποσχόμενου εναλλακτικού τουρισμού.

Οφείλουμε να παραδώσουμε αλώβητη την κληρονομιά, που είχαμε την ευλογία να λάβουμε από τους προγόνου μας, στις επόμενες γενιές.

Δεν είμαστε ενάντια σε κανένα έργο που θα έχει ως στόχο την αναβάθμιση του τόπου μας, αλλά όχι με κάθε τίμημα. Περιμένουμε να προταθούν εναλλακτικές λύσεις που να εξασφαλίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και τη διασφάλιση του φυσικού μας πλούτου.

This site is registered on wpml.org as a development site.